Sfaturi culinare

#miere #miere de albine #bucatarie #culinar #gatit

Cum sa folosesti mierea in bucatarie

Medicul ti-a recomandat sa inlocuiesti zaharul cu mierea de albine insa nu stii ce-ai mai putea face cu ea in afara de indulcit ceaiul sau limonada? Ai in casa un borcan de miere de albine si nu stii ce sa faci cu el? Ar trebui sa stii ca mierea nu este numai un aliment sanatos, ci si ca poate fi folosita in procesul de gatit, ca ingredient de baza.

Mierea de albine se incadreaza in randul celor mai vechi alimente din lume. Se spune despre miere ca se afla la baza regimului frumoasei Cleopatra a Egiptului, dar si ca era o delicatesa in Imperiul Roman. De asemenea, marturiile istorice descoperite de-a lungul timpului au demonstrat faptul ca acest aliment natural era folosit inca din Mezolitic.
 

Mierea si substantele folositoare pentru organism
 

Exista cateva sute de tipuri si arome de miere, in intreaga lume. Acest fapt se datoreaza faptului ca polenul cules de albine, din care este produsa mierea, poate proveni din diferite locuri si amestecuri de plante polenizate de catre albine. Poti incerca miere de albine din flori de portocal , ambrozie, floare de lamai, lavanda etc.

Insa la baza, mierea este foarte sanatoasa si recomandata pentru consum, datorita elementelor pe care le contine: vitamine – C, B2, B3, B5, B6, B9, calciu, fier, magneziu , fier, zinc, sodiu, fosfor, zahar, fibre, apa, proteine. Ea poate fi folosita si pentru a calma tusea sau durerile in gat, pentru a pansa ranile, insa si pentru linistirea somnului, in combinatie cu lapte cald.
 

Cum cumperi si pastrezi mierea
 

Acest aliment-medicament poate fi cumparat sau obtinut in propria gospodarie, daca detii stupi de albine. Insa cea mai la indemana metoda este achizitionarea ei de la magazine sau de la producatorii de miere.



1 Atunci cand cumperi mierea, ar fi mai bine sa cauti producatori de miere, care ti-o pot oferi pe sortimente (poliflora, de tei, de salcam etc.). Achizitionarea ei din magazin iti poate lasa suspiciunea ca nu este “curata”, altfel spus ca in prepararea ei s-au folosit zahar din comert si apa. Aceasta metoda, de a “inmulti” mierea, este una care ti-ar putea aduce surprize neplacute, mai ales daca folosesti mierea si in scopuri medicale.

2 Poti testa mierea daca este naturala printr-un exercitiu simplu: pune o lingura de miere intr-un vas cu apa transparent. Daca mierea este naturala, ea nu se va dizolva decat dupa ce amesteci tu in vas, insa daca are in ea si alte elemente, precum zaharul sau siropul de zahar cu apa, acesta se va dizolva iar acest proces va putea fi observat privind modul in care cade mierea.

3 Una dintre cele mai importante conditii de care trebuie sa tii cont atunci cand achizitionezi acest aliment este aspectul ei. Mierea trebuie sa fie clara, in ciuda vascozitatii sale insa daca ai cumparat-o de la un producator de miere, se poate sa intalnesti si mici fragmente deschise la culoare, care iti vor arata faptul ca nu a fost foarte bine filtrata. Nu te speria, aceste mici fragmente sunt particule de ceara de stup si polen depus de albina.

4 Pentru a pastra mierea pentru cat mai mult timp intr-o stare cat mai buna, depoziteaz-o intr-un loc racoros si ferit de lumina, intr-un vas bine inchis ermetic, astfel ca aerul sau alte substante sa nu poata intra in interior. Nu este necesar sa pui mierea la frigider, ea nu se strica, ci ar putea sa se cristalizeze, din cauza temperaturii iar procesul de decristalizare cere timp.

5 Nu depozita mierea in vase din metal sau lemn pentru ca acest aliment are proprietatea de a interactiona cu materialul din care este facut vasul in care se afla. Daca in cazul vaselor din lemn, rezultatul final ar putea fi o aroma cauzata de lemnul din care este facut vasul, in ce priveste vasele din metal, gustul nu va fi nicidecum unul placut. Poti alege insa vasele din sticla si din ceramica.
 

Cum decristalizezi mierea
 

Daca totusi mierea ta s-a cristalizat, lichidul devenind granulos, poti sa o aduci la forma initiala daca o pui intr-un vas cu apa, pe fundul caruia ai pus cateva bucati de material. Vasul cu apa il pui apoi pe foc, la foc mic astfel incat mierea sa se topeasca din cauza incalzirii apei. Atentie, insa, pune recipientul din sticla in apa inainte de a pune vasul pe foc ca sa nu risti sa-ti pocneasca recipientul din cauza diferentei de temperatura.

De asemenea, daca nu te grabesti, poti pune recipientul cu mierea cristalizata la temperatura camerei, astfel incat decristalizarea sa se produca in timp.
 

Cum poti folosi mierea in bucatarie
 

Mierea a fost folosita in bucatarie inca din cele mai vechi timpuri. In Egiptul Antic era folosita pentru a indulci prajituri, biscuiti, insa si ca ingredient pentru sosuri si bauturi, in traditia crestina mierea era utilizata in timpul postului, alaturi de fructe si legume, pentru a tine organismul in putere.

1 Poti folosi mierea ca indulcitor, pentru ceai, cafea, sucuri din legume si fructe. Ea este mai sanatoasa decat zaharul, in special datorita faptului ca este un produs natural, in timp ce zaharul este fabricat prin metode industriale. Va trebui insa sa fii atent/a la cata miere folosesti, pentru ca mierea este mai dulce decat zaharul. De obicei, substitutia se face in felul urmator:la  o cana de zahar – o jumatate pana la trei sferturi de cana de miere. In plus, atunci cand inlocuiesti mierea in macare, va trebui sa reduci si celelalte ingrediente lichide, cu cate o jumatate de cana.

2 Utilizeaza mierea pentru a unge painea sau mancarurile coapte, mai ales cele pe baza de aluat. Gustul pe care il va capata produsul final si culoarea aurie iti vor transforma mancarurile in niste delicatese, care vor avea si un aspect exterior deosebit.

3 Poti folosi mierea si pentru a alcatui sosuri cu care poti unge si carnea pe care o introduci in cuptor. In amestec cu usturoi, putin ulei, putina sare si putina apa vei obtine un sos delicios cu care poti unge carnea ( de pasare sau de porc) inainte de a o da la cuptor sau de a o pune pe gratar.

4 Atunci cand gatesti cu miere, coboara temperatura cuptorului cu 5 grade Celsius pentru ca alimentele unse cu miere isi schimba culoarea mai repede. Astfel, culoarea auriu-maro va aparea mai repede decat de obicei si risti sa scoti mancarea de la cuptor inainte de a fi bine coapta si in interior.

5 Daca vrei un desert rapid si sanatos, taie felii un mar, o para si alte fructe, presara deasupra lor miere si putina scortisoara si serveste-le pe o farfurie intinsa. Aroma fructelor se va amesteca si intensifica in contact cu cele ale mierii si scortisoarei.

6 Prepara-ti un mic dejun care te va energiza: adauga miere intr-un pahar sau intr-o cana cu iaurt si bea-l cu o felie de paine sau simplu, dupa ce ai terminat de mancat.

7 Poti obtine o ciocolata calda delicioasa, daca fierbi la foc mic un amestec de lapte de soia, miere si ciocolata amaruie neindulcita.

8 Daca produci acasa vin, bere sau alte bauturi dulci ( visinata , ciresata etc.) poti adauga miere in vasul in care vor fermenta ingredientele. Vei obtine o bautura cu o savoare speciala.

9 Poti sa incerci o aroma deosebita daca pui miere peste branza inainte de a o servi. Iar daca nu vrei sa pui mierea peste branza, poti pune pe masa un vas cu miere, in care sa puteti inmuia branza inainte de a o manca.

10 Atunci cand gatesti cu miere trebuie sa tii cont si de faptul ca acest produs adauga un plus de umiditate si aciditate mancarii, insa ii aduce si un plus din propria savoare. Daca vrei sa reduci din aciditatea adusa de miere in mancare, poti compensa adaugand putin bicarbonat.

11 Mierea este o alegere excelenta si pentru a face dressing-uri delicioase pentru salata, datorita calitatii sale de bun emulsificator. Insa poate fi adaugata si in amestecuri, precum cel cu branzeturi, pentru a obtine paste delicioase.

12 Adauga mierea in marinate sau sosuri folosite pentru a inmuia sau da un plus de gust carnii sau legumelor. Va aduce un plus de gust produsului final obtinut.

13 Poti folosi mierea si in deserturi reci sau in mancaruri care trebuie consumate reci, in umpluturi dulci, budinci, creme pe baza de lapte sau in amestec cu fructe confiate .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului