Sfaturi culinare

#plante aromatice #sfaturi culinare #tarhon

Cum sa folosesti tarhonul in bucatarie

Tarhonul este o planta perena, cunoscuta si sub numele de "iarba dragonului" (Herba Dracunculi). In gastronomia franceza, tarhonul este adesea utilizat. planta aromatica se foloseste la preparatele din carne de pui, peste, lasagna, precum si la felurile de mancare pe baza de ou.
 

Cum alegi si depozitezi tarhonul
 

In ceea ce priveste tarhonul proaspat, frunzele acestuia nu trebuie sa fie decolorate sau vestejite. Doua tipuri cunoscute de tarhon sunt cel frantuzesc si cel rusesc. Tarhonul frantuzesc este in general considerat cel mai bun. In orice perioada din an se gaseste pe rafturile magazinelor tarhon uscat.

Inveleste planta intr-o hartie si apoi pune-o intr-o punga de plastic cu gaurele. Tine tarhonul in frigider. Va rezista insa destul de putin, 4-5 zile, astfel incat este bine sa-l folosesti cat mai curand.
 

Utilizarea tarhonului in bucatarie
 

Tarhonul este un condiment folosit pentru a aroma mancarurile pe baza de pui, peste, fructe de mare, legume (ciuperci, ceapa, cartofi, praz, conopida, rosii, morcovi, sparanghel , broccoli, fasole), branza, orez si in diverse sosuri . Sosul Bearnaise are la baza aceasta planta aromatica. De asemenea, se obisnuieste sa se aromeze otetul sau uleiul punand in el o crenguta de tarhon. Tarhonul este pus in branzeturi, iaurturi, in smantana si diverse sosuri. De exemplu, tarhonul poate fi pus in maioneza pentru a pregati oula umplute cu maioneza si somon. Alte sosuri in care se pune tarhon, pe langa Bearnaise, sunt sosul tartar sau sosul hollandaise .

Planta poate fi pusa in mancare atat sub forma proaspata, verde, cat si sub forma uscata. Din cauza aromei sale destul de puternice, care tinde sa domine alte arome, aceasta planta aromatica trebuie folosita cu masura. Frunzele proaspete de tarhon au o aroma mai puternica decat tarhonul in stare uscata.

Aroma persistenta a tarhonului face ca acest condiment sa fie adaugat in mancare la finalul prepararii acesteia. Se folosesc frunzele verzi pentru aromatizare si crengutele infrunzite pentru decorarea preparatelor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului