Sfaturi culinare

#usturoi #usturoiul #bucatarie #sfaturi culinare #culinar #catei de usturoi

Cum sa folosesti usturoiul in bucatarie

Ai auzit ca usturoiul este un foarte bun medicament natural, insa nu stii cum l-ai mai putea folosi in afara unui mujdei de urturoi care sa insoteasca o friptura? Iti place sa-l mananci, dar nu stii in ce retete l-ai mai putea adauga? Citeste randurile care urmeaza si vei afla lucruri noi despre faimosul usturoi.

Usturoiul este considerat a fi parte a familiei cepei, alaturi de praz, arpagic si salot, fiind utilizat atat in scop culinar, cat si medicinal inca din cele mai vechi timpuri. Este o planta care are radacina alcatuita din mai multe segmente, numite catei de usturoi, insa in lume exista si planta cu radacina compacta – usturoiul solo din China nu are decat un singur catel. Exista mai multe ale acestei plante: cel cu gatul tare, cel cu gatul moale, cel chinezesc sau european, ultimul tip crescand bine si in tara noastra.

Usturoiul si medicina

Despre usturoi s-a demonstrat stiintific ca are in componenta cateva substante foarte importante pentru sanatatea omului: vitamine (B1, B2, B3, B6, C), fier, magneziu, calciu , beta-caroten, potasiu, mangan, selenium si altele. Aceste substante transforma aceasta planta intr-un bun anti-fungic (lupta cu succes impotriva viermilor intestinali sau bacteriilor precum Helicobacter pilori), imuno-stimulant care este de ajutor in tratarea racelii, gripei, dar si inflamatiilor, fiind indicat chiar si in dieta celor care lupta impotriva cancerului.
 

Cum se pastreaza usturoiul

Aceasta planta poate fi gasita in piete si magazine, fie sub forma cruda, fie deja uscata, dar poate fi crescuta si in gradina.
Daca vrei sa pastrezi usturoiul acasa, o poti face fie sub forma de capatana, fie sub forma de produs obtinut din cateii de usturoi.

1 Daca vrei sa pastrezi cateii sau capatanile de usturoi acasa, ar trebui sa le tii la o temperatura la temperatura care sa nu fie nici prea mare, nici prea mica (aproximativ 18 grade), intr-un loc ferit de umezeala (astfel incat sa nu incolteasca) si lumina. In aceste conditii iti vor rezista in conditii bune intre doua saptamani si 6 luni.
2 Poti pastra cateii de usturoi si decojiti, intr-un recipient de plastic inchis etans, intr-un loc uscat, cu o temperatura potrivita si ferit de lumina. Ai puea folosi si o punga sau o cutie din carton, insa ocoleste pungile din plastic.
3 Daca vrei sa ii tii intr-un lichid, ii poti adauga in ulei sau in otet, pe care sa il acoperi si sa il tii, de asemenea, intr-un loc racoros si ferit de lumina. Nu doar ca se va pastra intreg, dar ii va da lichidului o noua aroma.
4 Nu cumpara usturoi care nu este tare la pipait. Cateii care au macar o mica zona putin mai moale se vor strica incepand de acolo.

Cum sa gatesti cu usturoi

1 Ulei, apa si otet aromatizate cu usturoi

Il poti adauga in ulei pentru a-i da acestuia o aroma deosebita. Uleiul aromat cu usturoi va putea fi folosit ulterior pentru diferite prajeli, marinate si mancaruri, precum cele de carne, legume, paste sau pe baza de aluat de paine.

Daca iti place aroma de usturoi, il poti adauga si in apa in care vei fierbe pastele. Atunci cand apa fierbe, pune si 2-3 catei de usturoi curatati de coaja si lasa-i sa fiarba intre 5 si 10 minute. Scoate-i apoi si adauga pastele in apa in care a fiert usturoiul.

2 Mujdeiul de usturoi si utilizarile sale

Poti obtine un mujdei cu care poti asezona diferite mancaruri, daca vei zdrobi cateii de usturoi curatati de coaja, fie cu ajutorul unui cleste de zdrobit usturoi care poate fi folosit exclusiv pentru acest lucru, fie folosind un recipient cilindric din lemn si un obiect din lemn. Vei obtine astfel o crema de usturoi pe care, frecand-o cu sare, ulei si putina apa o poti transforma in mujdei. In mujdei poti adauga si smantana sau o picatura de otet, in functie de preferinte.

Daca vei freca o felie de paine prajita cu mujdei de usturoi sau chiar cu un catel de usturoi vei obtine o delicioasa paine prajita cu gust de usturoi. El mai poate fi adaugat si atunci cand gatesti bruschette sau canapele pe baza de paine sau aluat.

Daca ai facut mai mult mujdei de usturoi decat ai nevoie, il poti pune in frigider, intr-un vas bine inchis, astfel incat sa nu intre aer.

3 Usturoi adaugat in mancaruri de legume si carne

In cazul in care ai cumparat o planta intreaga de usturoi, trebuie sa stii ca poti obtine din ea nu numai un mujdei verde, ci ii poti adauga frunzele in diverse mancaruri precum cele pe baza de oua, carne sau legume, care vor obtine astfel o nuanta asiatica.

Poti adauga usturoi nu numai in supe si sosuri, ci si in mancarurile pe care le faci la cuptor, fie ca sunt pe baza de carne, fie ca sunt legume sau fructe de mare. Adaugat peste cartofii copti, inainte sau dupa ce i-ai pus la copt, acestia vor capata un plus de gust. Iar daca vrei sa incerci o excentricitate, adauga-l si peste dulciuri precum inghetata sau prajituri.

Pentru un plus de gust si savoare in mancare, zdrobeste usor cateii de usturoi inainte sa ii adaugi in mancare. Daca vor fi presati putin, acestia isi vor elibera mai usor uleiurile esentiale din interior.

Adauga-i in timpul gatitului, astfel incat prin fierbere sau prajire sa nu isi piarda complet aroma.

Taie-i in felii, pe lungime, daca ii adaugi in mancaruri care trebuie sa se gateasca intr-un timp mai indelungat. Pentru mancarurile cu un timp de pregatire mai redus, toaca-i marunt sau zdrobeste-i in aparatul pentru zdrobit usturoi.

Daca vrei sa obtii un aperitiv delicios, pune cativa catei de usturoi in cuptor, stropindu-i cu putin ulei de masline. Dupa ce s-au inmuiat, datorita caldurii, fara a se arde, scoate-i si lasa-i sa se raceasca. Pune-i apoi pe o farfurie si zdrobeste-i cu furculita. Pasta obtinuta o poti intinde pe paine, proaspata sau prajita, insa poate insoti si branza de capra , smochine uscate si poate fi adaugat in pireul de cartofi, in humus, supe, risotto, dressing-uri pentru salate sau in sosurile cu smantana.

Pentru a obtine un gust deosebit in sosul in care adaugi usturoi, pune acest ingredient dupa ce l-ai dat pe razatoarea mica. Aroma se va imprastia mai bine si mai usor iar savoarea va fi una deosebita.

4 Cum sa scapi de mirosul de usturoi

Pentru a indeparta mirosul de pe maini, le poti freca cu suc de lamaie. Iar daca ai mancat usturoi si vrei ca acest miros neplacut sa nu-ti ramana in gura, mesteca niste frunze de patrunjel.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare