Cum se fierbe nautul uscat
Exista mai multe modalitati pentru fierberea nautului uscat - acesta se poate gati pe aragaz la foc lent sau intr-o oala sub presiune. Iata trei metode care functioneaza foarte bine pentru fierberea nautului uscat:
- Nautul se inmoaie si se fierbe la foc mic pe plita timp de 10 - 12 ore;
- Nautul se inmoaie si se fierbe pe aragaz timp de 4 ore la foc mare, sau timp de 8 ore la foc mic;
- Nautul se fierbe intr-o oala sub presiune timp de o ora.
Cate cani de naut fiert se obtin dintr-o cana de naut uscat?
Nautul isi tripleaza volumul prin fierbere. Asadar, dintr-o cana de naut uscat vom obtine cel putin 3 cani de naut fiert.
Hidratarea sau inmuierea nautului uscat
Inainte de a gati nautul pe o plita sau o soba este necesar sa puneti la inmuiat nautul uscat. Incepeti prin a curata nautul de impuritati si puneti-l la inmuiat. Se poate apela la inmuierea de durata, peste noapte - astfel, cand va treziti ramane doar sa il puneti la fiert, sau la inmuierea rapida - care este cea mai buna si eficienta metoda.
- In cazul inmuierii de durata, se pune nautul intr-un bol mare si se acopera cu apa. Pe masura ce boabele de naut se hidrateaza, ele isi tripleaza volumul, asa ca va fi necesar sa completati apa din vas. Inmuierea dureaza 8 - 12 ore. Dupa inmuiere, boabele de naut se pot pune la fiert.
- In cazul inmuierii rapide, se pun boabele de naut intr-un vas mare, se acopera cu apa si se pun la fiert timp de cinci minute. Dupa fierbere, se ia oala de pe foc si se lasa nautul in apa timp de o ora, apoi se pune iar la fiert.
Indiferent daca folositi metoda de inmuiere de durata sau pe cea rapida pentru hidratarea boabelor de naut, ele trebuie fierte foarte bine. Dupa ce au fiert si sunt moi si cremoase, se scurg si se clatesc foarte bine.
Fierberea nautului hidratat sau inmuiat
Pentru a fierbe boabele de naut hidratate, adauga-le intr-un vas mare se acopera complet cu apa si pune-le la fiert. Dupa ce a dat in clocot, se reduce focul si se continua fierberea 1 - 2 ore. Cand fierbe, daca vrem un naut mai moale si mai cremos, fixam bine capacul deasupra, iar daca vrem un naut cu o consistenta mai ferma, pentru salate, inclinam usor capacul pentru a lasa aburii sa iasa.