Sfaturi culinare

#ficat #sfaturi culinare # gatit ficat

Cum sa gatesti ficatul

Ficatul reprezinta un ingredient satios, potrivit pentru cei care sunt obisnuiti sa consume mancaruri din organe interne (pui, vita etc). Alimentul este bogat in proteine, fier si vitamine. Avantajul consta in faptul ca are un cost scazut si poate fi gatit rapid.
 

1 Alege si pregateste ficatul
 

Asigura-te ca ficatul este cat mai proaspat atunci cand il cumperi. Evita sa cumperi un ficat cu un aspect zdrentuit. Suprafata acestuia trebuie sa fie neteda, asemanatoare cu a untului. Ficatul care este faramitat poate avea un gust amar.

Inainte de a-l gati, spala-l bine si indeparteaza portiunile nedorite, membrana, artere etc acolo unde este cazul.
 

2 Taie felii medii
 

Tai tai ficatul acesta nu trebuie sa fie foarte subtire, pentru ca risti sa se prajeasca mai repede decat ai nevoie pentru acel preparat si chiar sa se arda. Taie bucati de 2 cm grosime.
 

3 Foloseste faina
 

Daca vrei sa-i adaugi o crusta fina, poti sa-l dai prin faina. Insa nu toata lumea este amatoare de ficat prajit in faina, astfel incat poate fi aleasa si varianta simpla.
 

4 Fii atent la prajire
 

Incinge intai putin ulei in tigaie. Nu folosi foarte mult ulei pentru ca ficatul sa nu se imbibe si sa nu sfarsesti cu o mancare prea grea. Poti sa-l scoti dupa ce este gata si sa-l scurgi putin, pentru a scapa de surplusul de grasime.

Dupa ce acesta s-a incins uleiul, pune bucatile de ficat, intai pe o parte, apoi pe alta. Lasa ficatul sa se faca pe fiecare parte cam 3 minute. Acopera apoi tigaia si lasa ficatul sa se mai prajeasca inca vreo 4 minute.

Pentru a verifica daca ficatul s-a patruns bine, alege o portiune mai subtire si taie din ea. Daca ficatul are inca un suc rosiatic sau daca in interior ficatul este roz, atunci mai lasa-l pe foc.
 

5 Serveste-l
 

Serveste ficatul impreuna cu piure de cartofi , legume, salate etc.
 

6 Este bine sa stii
 

Ficatul poate fi folosit in multe feluri in bucatarie, in afara de simplele bucatele prajite. Acesta poate face parte din componenta unor foetaje, poate fi aromatizat cu diverse condimente si servit in salate. De asemenea, ai de ales intre mai multe tipuri de ficat: pui, vita, porc, rata etc. Mancarea de ficat poate fi greu de consumat daca acesta nu este preparat bine.

Daca folosesti ficat de pui, il poti praji in ulei de masline cu lamaie, pentru a-l servi apoi pe post de aperitiv sau in salata. De asemenea, este foarte gustos servit impreuna cu orez.

O alta varianta este sa-l pregatesti prajit impreuna cu bacon si ceapa. Poate fi servit cu piure. Pentru mancarurile care se doresc mai usoare, ficatul se poate combina cu frunze de salata, felii de rosie, orez etc.

Pentru un preparat traditional, alege o reteta de ficatei cu mamaliga . Pentru mancarurile servite ca fel principal , ai posibilitatea sa faci ficatei cu ciuperci, ceapa, kaiser, apoi sa stropesti mancarea cu un vin si sa o aromatizezi cu patrunjel. Ficatul poate fi folosit si la preparate foarte cunoscute precum este drobul servit de Paste sau Craciun. Daca iti plac sandwich-urile cu pateu , cu ficat proaspat poti sa-ti faci propriul pateu de casa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare