Sfaturi culinare

#linte #sfaturi culinare #aliment #retete linte

Cum sa gatesti lintea

Lintea este un aliment ieftin, cu un termen de garantie indelungat. Acest aliment versatil poate fi utilizat in bucatarie in multe feluri.
 

De ce sa gatesti cu linte
 

Lintea contine fibre, fier si proteine, fiind un aliment hranitor, care iti da rapid senzatia de satietate. Poti folosi acest aliment in tocanite, supe, salate etc.

Unul dintre principalele avantaje este durata de viata indelungata. Lintea cruda, uscata, se depoziteaza in recipiente vidate sau in borcane de sticla. Aceasta poate rezista minim un an de zile. Apoi, lintea este un aliment ieftin si hranitor.
 

Cum folosesti lintea in bucatarie
 

Pune boabele de linte intr-un vas mai mare si acopera-le cu apa. Curata lintea ca pe orez, avand grija sa inlaturi coaja goala, pietricelele sau impuritatile. Spala apoi lintea intr-o sita, sub jet de apa.

Pentru a gati lintea, ai nevoie de 2 cani de apa, 1 cana linte uscata si 1 lingura de sare. Fierbe lintea pana cand da in clocot, apoi las-o la foc mic cam 20-30 de minute. Este important sa nu o fierbi prea mult, pentru a-si mentine forma bobului. Poti gasi informatii despre timpul de fierbere pe pachet. Lintea este de mai multe tipuri, de aceea, timpul de fierbere difera. Apoi, o linte mai veche se fierbe intr-un timp mai lung decat una mai proaspata.

Daca urmeaza sa faci o salata, poti fierbe lintea mai putin. Daca o folosesti in supa, atunci o fierbi mai mult, insa nu exagerat de mult. La finalul procesului de fierbere, cea mai mare parte a lichidului trebuie sa se fi absorbit deja.

Lintea poate fi aromata daca adaugi in apa diverse ingrediente precum ceapa, usturoi, morcov, telina etc.

Nu adauga sare in linte in timpul fierberii, deoarece boabele pot sa devina mai tari. Pune sare dupa ce scoti lintea din apa sau din supa in care ai fiert-o. In cazul in care folosesti zeama de lamaie, plante aromatice sau otet balsamic, acestea se adauga si ele la final.

Lintea poate fi servita simpla sau amestecata cu orez. Pentru o mancare condimentata, adauga scortisoara, ghimbir, chili, curry sau turmeric . Lintea se potriveste si in amestec cu spanac, piure de cartofi, rosii etc.

O mancare vegetariana poate sa contina si linte. De exemplu, poti face paste cu un sos din linte, busuioc, cimbru si patrunjel.


Sursa foto: christonium.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare