Sfaturi culinare

#marinata #peste #cum se marineaza pestele #culinar

Cum sa marinezi pestele

Marinatele pot fi de multe ori salvarea in cazul in care nu puteti petrece prea mult timp la bucatarie. Pot fi facute cu ciuperci, pui, legume, insa cea mai cunoscuta marinata este cea din peste. Adaugata peste pestele proaspat, marinata poate da pestelui, insa trebuie mare atentie la timpul de marinare, astfel incat pestele sa nu isi schimbe gustul si mirosul.
Pentru a marina pestele este indicat sa folositi ingrediente proaspete: o jumatate de pahar ulei, 1 pahar de otet, 1 lamaie taiata felii (fara coaja si fara samburi), 2-3 frunze de dafin, cateva boabe de ienibahar, bulion (dupa gust) sau sos gros de rosii (pentru cei care vor sa faca marinata in sos de rosii, insa se poate face si fara), sare, piper boabe si cateva boabe de mustar. Unele folosesc si ceapa alba (cateva cepe mari, preferabil de apa, pe care le taie feliute).
Pestele pentru poate fi de la hering, macrou, somon, si mergand pana la oblete, rosioara, aterine, hamsii. Si, in functie de tipul de marinata, de cateva borcane sau de o tava.
Pasi de urmat:
1. Faceti amestecul pentru marinat pestele, taind legumele in feliute si amestecand restul ingredientelor: peste ulei se adauga otetul, lamaia, sarea si restul condimentelor, iar in cazul in care folositi si suc de rosii , si pe acesta. In cazul in care folositi sosuri cumparate din comert (se poate folosi sos de soia, care se amesteca cu fructe de mango, taiate in bucati), impartiti sosul rezultat in doua, o parte fiind folosit la marinat si restul atunci cand se serveste pestele marinat.
2. In cazul in care folositi , cititi pe ambalajul acestuia timpul necesar pentru a-l gati. In cazul in care l-ati cumparat proaspat, ar trebui sa stiti timpul necesar pentru gatire. Decideti daca veti marina pestele la cuptor, prin sau la rece. Spalati pestele si curatati-l de mate.
3.Portionati pestele in bucati late de aproximativ doua degete alaturate. Apoi, in functie de tipul de marinata, procedati la trecerea pestelui prin sosul de marinat. In cazul in care faceti marinarea la cald (cu sos de soia si mango), puneti pestele in sos, apoi il bagati in frigider pentru o jumatate de ora, timp in care incalziti cuptorul, apoi il treceti in cuptor, acolo unde il lasati pentru 15-20, maxim 30 de minute.
In cazul in care vreti sa il marinati prin fierbere , puneti bucatile de peste in borcane, acoperiti-l cu amestecul pentru marinare, puneti capace si puneti borcanele la fiert intr-o oala mai mare, pentru aproximativ doua ore. Trebuie insa grija la fierbere, pentru ca pestele sa nu se desfaca.
Pentru marinarea “la rece”, se adauga pestele in borcane, se pune deasupra amestecul pentru marinat (pe care anterior l-ati obtinut prin fierberea ingredientelor), se inchid bine borcanele si se dau la rece, de unde se iau dupa cateva saptamani. Unele gospodine prefera sa foloseasca pentru acest tip de marinare amestecul cu suc de rosii si dau borcanele cu pestele si sosul, dupa ce le-au inchis cu capace, printr-o unda de fierbere.
4. In cazul marinarii cu sos de soia si mango, dupa ce scoateti pestele de la cuptor asezati deasupra restul de sos.
Mod de servire:
Rece, pe post de aperitiv sau chiar de salata in combinatie cu cartofi copti cu unt sau cartofi nature.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului