Sfaturi culinare

#prospetime #alimente #fructe #legume

Cum sa pastrezi fructele si legumele proaspete mai mult timp

De fiecare data cand mergem la cumparaturi punem in cos mai mult decat ne trebuie de fapt. Fructele si legumele ajung de cele mai multe ori sa se strice si sa fie aruncate la gunoi, iar data viitoare cand vom face aprovizionarea vom face aceleasi greseli. Stop! Exista metode prin care poti sa le pastrezi proaspete mai mult timp si, astfel, sa faci si economii, in loc sa iti arunci banii la gunoi.

Fructele si legumele sunt perisabile, iar daca ai cumparat mai mult decat aveai nevoie sau daca, pur si simplu, vrei sa te asiguri ca nu ai surprize neplacute, le poti "pacali" ca sa nu se strice prea repede. Iata cateva trucuri pe care cu siguranta le vei gasi foarte utile:

Bananele vor rezista mai mult daca le invelesti coditele in folie de aluminiu. Cu acest truc vor ramane proaspete 4-5 zile.

Pastrati ceapa pana la 6-8 luni in ciorapi de nylon, agatata, pentru a scapa de umezeala si a preveni formarea mucegaiului. Spatiul de depozitare ar trebui sa fie racoros si cu putina lumina.

Usturoiul se pastreaza cel mai bine intr-un recipient sau intr-o punga de hartie, intr-un loc intunecos. Daca pastrati capatanile intregi, acestea pot rezista pana la doua luni. Daca separati cateii de usturoi, durata lor de viata va fi mai scurta cu 5-10 zile.

Verdeata ramane proaspata mai mult timp daca o puneti in apa, ca pe flori, si o lasati la temperatura camerei. Frunzele vor ramane verzi si "vioaie" timp de 4-5 zile. Patrunjelul, leusteanul sau busuiocul pot fi pastrate si la frigider.

Cartofii nu trebuie pastrati in pungi de plastic, ci in hartie, carton sau in cartoane de oua, ori intr-un cos impletit, care are o aerisire mai buna. Vor ramane proaspeti si fermi pana la 2 saptamani.

Avocado se pastreaza intr-o punga de hartie, daca este necopt, si va putea fi consumat peste 3-5 zile. Odata bagat la frigider, procesul de coacere se va opri.

Ciupercile pot mucegai foarte repede, insa nu si daca le puneti intr-o punga de hartie, pentru a evita umezeala, alaturi de cateva crengute de patrunjel, care au rol antioxidant si vor ajuta ciupercile sa nu se innegreasca. Daca de obicei va grabeati sa gatiti ciupercile, ca sa nu se altereze, de acum le veti putea pastra proaspete 3-5 zile.

Salata, spanacul sau stevia, frunzele de sfecla, ruccola sau varza se pastreaza cel mai bine in pungi vidate, la frigider, dupa ce au fost spalate bine cu apa si uscate cu ajutorul unor prosoape absorbante. Daca sunt depozitate corespunzator, frunzele vor ramane proaspete pana la 2 saptamani.

O lamaie taiata nu trebuie lasata sa se altereze sau aruncata. Inveliti-o in folie de aluminiu pentru a o pastra proasta sau presarati sare pe pulpa ramasa descoperita, pe care o veti clati cu apa inainte de a o folosi. Metoda foliei de aluminiu poate fi folosita si pentru lamaile intregi, care, astfel depozitate in frigider, vor rezista pana la 2 saptamani. Jumatatile de lamaie vor putea fi folosite pana la 3 zile, fara a-si schimba culoarea sau gustul.

Daca ati curatat prea multi cartofi si nu vreti sa ii aruncati pe cei pe care nu i-ati mai gatit, nu-i aruncati la gunoi. Puneti peste ei apa cu cateva picaturi de otet din vin alb si pastrati-i la frigider.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete