Ingrediente pentru lipii libaneze
- 420g faina alba
- 250ml apa calda
- 30g drojdie
- 1 lingura zahar
- ½ lingurita sare
Cum se prepara lipiile libaneze
Intr-un castron sfarama drojdia, adauga zaharul si cateva linguri de apa calda peste. Amesteca bine si adauga treptat faina pana obtii o maia consistenta. Las-o sa creasca.
Intre timp, intr-un bol incapator adauga faina si sarea si amesteca-le bine. Adauga maiaua crescuta si putina apa si amesteca usor cu o lingura. Adauga cate putina apa pana continuand sa amesteci pana cand obtii o coca elastica, nelipicioasa. Scoate apoi coca pe un platou de lucru si framant-o bine cu mainile, pana devine pufoasa.
Pune apoi aluatul intr-un bol curat, presarat cu faina si acopera-l cu un prosop curat de bucatarie. Lasa-l la dospit timp de doua ore.
Framanta coca usor si formeaza un rulou din care sa tai felii de aproximativ 5 cm grosime. Formeaza bilute din fiecare felie de aluat si intinde-le pe o suprafata pudrata cu faina. Acestea nu trebuie sa aiba mai mult de 5 mm grosime. Aseaza apoi lipiile intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasa-le la dospit 10 minute, acoperite cu un prosop curat.
Coace lipiile la cuotorul incins la 200oC timp de aproximativ 4-6 minute. Lipia este gata cand este umflata foarte bine. Timpul de coacere poate diferi de la un cuptor la altul.
Serveste lipiile calde alaturi de preparatele preferate.
Sursa foto: thesidetalk.wordpress.com