Sfaturi culinare

#gatire carne #sfaturi practice # preparare carne #carnea #sfaturi culinare

Cum sa gatesti carnea corect pe aragaz

Fiarta, prajita in tigaie sau rumenita pe un gratar din fonta, carnea poate fi la fel de gustoasa ca atunci cand prepari o friptura bine rumenita in cuptor. Doar ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple precum par. Iata cateva greseli pe care risti sa le faci atunci cand pregatesti carne pe aragaz:

Te grabesti

Asteapta mai intai sa se incinga tigaia si uleiul si abia atunci pune carnea. In caz contrar se va lipi si va fi mai greu sa iti indrepti greseala.

Tot din graba s-ar putea sa intorci carnea prea repede atunci cand o prajesti. Las-o sa se patrunda bine mai intai pe o parte, pana cand prinde o crusta aurie si se dezlipeste usor din tigaie, abia apoi intoarce-o si pe partea cealalta. Nu e nevoie nici sa o apesi prea mult cu paleta, iar atunci cand prajesti bucatele mici de carne, nu le amesteca in continuu, ci lasa-le mai intai sa prinda o crusta si abia apoi intoarce-le.

Gatesti la foc mic

Probabil iti imaginezi ca trebuie sa prajesti carnea la foc mic odata, ca sa se patrunda, apoi pentru ca iti imaginezi ca altfel se va arde. Nici gand, sustin bucatarii profesionisti. Cel mai bine carnea se prajeste la foc iute. Numai asa devine suculenta si nu uscativa si tare.

Lasa carnea sa se "odihneasca"

Poate parea tentat sa pui rapid carnea in farfurie pentru a o consuma fierbinte. Nu e cea mai practica solutie. Ca si atunci cand prepari o friptura, si carnea prajita pe aragaz trebuie sa stea un pic deoparte, timp in care sucurile ei naturale si condimentele folosite se intrepatrund, sporindu-i in felul acesta savoarea.

Trucuri utile

Taie carnea la aceeasi grosime, pentru a te asigura ca se gateste uniform. Un truc util ar fi sa o bati inainte cu un ciocan de bucatarie sau cu un sucitor din lemn.

Carnea care nu este foarte proaspata fierbe mai rapid daca pui in vas un cui din fier, evident, nu unul ruginit sau folosit.

Pentru a face cotletele fragede si zemoase, inainte sa le condimentezi tine-le cateva minute in apa rece cu o lingura de otet.

Fileul de peste e bine sa il stropesti cu putin suc de lamaie inainte de a-l trage in tigaie. In felul acesta, va prinde o crusta care il va impiedica sa se lipeasca sau sa se sfarame in tigaie ori pe gratarul de aragaz.

Nici snitelele nu se mai lipesc de tigaie daca in oul batut prin care le dai adaugi cateva picaturi de ulei.

Sursa foto: candidaplan.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare