Sfaturi culinare

#retete #sfaturi culinare #homar # homar fiert #homar la gratar # preparare homar

Cum se pregateste homarul

Homarul face parte din fructele de mare mai putin consumate, dar este considerat una dintre cele mai gustoase si mai sanatoase variante de fructe de mare. Homarul are mai putine calorii si colesterol decat carnea de vita, friptura de pui sau ouale fierte. Bogat in vitamine, calciu, fosfor, magneziu si zinc, homarul este un doar un fel de mancare cu un aspect impresionant, dar si un preparat bun pentru sanatatea ta.

Iata cum sa pregatesti homarul:

Homar fiert

Intr-o oala mare si inalta toarna apa pana o umpli pe trei sferturi. Adauga 6 linguri de sare si pune apa la fiert pana da in clocot. Homarul viu se pune in oala si se acopera. Tine pe foc pana cand apa da iar in clocot. Da focul mai mic si fierbe intre 15 si 20 de minute, in functie de marimea homarului.

Homar la gratar

Pentru a face homar la gratar, acesta trebuie oparit 5 minute. Apoi, homarul se scoate din apa fierbinte si se pune in apa rece pentru a opri procesul de gatit.

Foloseste un cutit bine ascutit, aseaza homarul cu picioarele in sus si taie-l pe mijloc. Apoi, homarul se curata de partile necomestibile: vena neagra din coada, partea verzuie din stomac (ficatul) si sacul de nisip din apropierea capului. Homarul se unge cu ulei si unt, dupa care il poti pune pe gratarul incins cu carnea in jos. Tine homarul pe gratar 5 minute, pana cand carnea devine opaca. Intoarce-l, unge-l cu ulei si pune-l pe gratar inca 5 minute, sa se patrunda bine.

Homar facut la abur

O modalitate sanatoasa de a gati homarul este sa-l faci la abur. Pune apa cu sare intr-o oala si o sita deasupra ei. Acopera cu un capac si fierbe pana da in clocot. Adauga homarul in sita, acopera si da iar in clocot. In acest moment, calculeaza 14 minute pentru gatirea la abur. Un homar de 1.3 kg trebuie gatit 20 de minute. Scoate-l, usuca-l si serveste-l imediat.

Ponturi pentru prepararea homarului

Apa are nevoie de sare pentru ca homarul sa-si pastreze aroma intacta. Se poate folosi si apa de mare. Pentru un plus de aroma, se face o compozitie din vin alb, legume si ierburi aromatice precum patrunjel, telina, dafin, morcovi, piper etc. Homarul este gata cand cochilia este rosie, iar antenele pot fi scoate usor printr-o simpla tragere. Carnea homarului preparat trebuie sa fie alba si ferma.

Foto: newmeadowslobster.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete