Sfaturi culinare

#lemn #gatit #sfaturi culinare #bucatarie

De ce sa alegi sa folosesti lemnul in bucatarie

Atunci cand pregatesti mancare, folosesti diverse intrumente care au fiecare un rol in ceea ce vei aseza la final in farfurie. Si cum lingura, polonicul, fundul pentru taiat sai alte astfel de instrumente pot fi din lemn , metal, plastic sau alte materiale, este bine sa stii care material te va ajuta sa obtii rezultate mai bune. De aceea, afla din randurile care urmeaza de ce sa folosesti lemnul in bucatarie.
 

1 Ajuta la pastrarea vaselor
 

Paletele din lemn nu iti vor strica sau zgaria fundul tigailor. Fie ca folosesti pentru gatit ulei, unt sau nici un fel de grasime, foloseste instrumente din lemn (lingura, paleta etc.) pentru a intoarce alimentele pe toate partile sau pentru a amesteca in ele. Daca vei lua untul cu o lingura din lemn, aceasta nu va zgaria fundul tigaii atunci cand vei plimba lingura pentru a ajuta la topirea untului de pe ea.

Atenitie, insa: nu lasa instrumentele din lemn nesupravegheate in vasele in care gatesti mancarea pe foc, acestea ti s-ar putea innegri sau s-ar putea carboniza daca vor sta prea aproape de foc, pentru prea mult timp.
 

2 Anumite instrumente absorb umezeala din diferite mancaruri
 

Daca vei pregati o mamaliga, la final ar fi indicat sa o pui pe un fund din lemn, cel putin pentru primele minute. Atunci cand mamaliga este fierbinte, ea face ca in jur sa se adune aburi, iar daca este asezata pe un vas din sticla aburii se transforma in lichid, datorita contactului cu suprafata din sticla. In urma acestui proces in jurul mamaligii, la margini, se formeaza o pojghita apoasa, moale, care poate compromite mamaliga. Lemnul absoarbe insa acesti aburi.

Atentie, insa la ce lasi sa fie absorbit de catre fundul din lemn: daca ai asezat pe un fund din lemn carne cu grasimi sau ulei si acestea au fost absorbite, nu le spala cu detergent de bucatarie. Si acesta ar putea fi absorbit de catre fund si s-ar putea impregna in urmatoarele alimente asezate pe recpectivul loc. Curata fundul cu apa fierbinte si rade-l cu un cutit.

In plus, nu lasa pentru mult timp polonicele, lingurile sau paletele din lemn in mancarurile cu apa, pentru ca vor absorbi nu doar apa, ci si miros si gust din mancare, pe care le-ar putea lasa in alte mancaruri. Iar atunci cand le speli, nu le lasa sa stea in apa, ci spala-le cu apa fierbinte si rade-le cu un cutit sau cu un burete de sarma, clateste-le bine si usuca-le imediat.
 

3 Daca ai copt sau prajit mancare pe gratar cu lemne de foc, foloseste si cenusa
 

Lemnul este folosit nu doar sub forma de instrumente pentru gatit, ci si pentru prajirea sau afumarea diferitor alimente. De altfel carnea, branza si legumele capata un gust deosebit daca sunt afumate sau prajite pe gratar, pentru care se foloseste lemn.

Iar daca vrei sa obtii un tip special de “detergent” de vase pentru cratitele emailate sau din inox, foloseste cenusa de lemn cernuta amestecata cu apa. Trece cenusa printr-o sita, apoi pune un pumn de cenusa in cratita, toarna putina apa si freaca respectivul vas fie cu o perie pentru vase, fie cu o carpa. Amestecul de cenusa si apa nu va zgaria fundul cratitei si o va curata foarte bine.
 

4 Branza sau carne cu aroma de lemn
 

Daca vrei sa obtii produse cu aroma traditionala, pune o crema de branza proaspata sau bucati de carne intr-un recipient din lemn si lasa-l sa stea la rece pentru o perioada. Vei obtine branza sau carne cu o aroma deosebita.
 

5 Carne, branza sau legume, dar si vin, in butoaie de lemn
 

Pune la conservat carnea, branza sau legumele in vase din lemn, folosind slatina (apa foarte sarata) sau grasime. Lemnul isi va lasa putin din amprenta sa in lichid sau garsime, transformand mancarea conservata astfel intr-una foaret gustoasa.

Pregateste vinul in butoaie din lemn, acestea sunt cele mai bune pentru pregatirea acestui tip de bautura. Cei care pregatesc bauturi alcoolice spun si ca cel mai bun vas pentru pastrarea bauturilor spirtoase sunt butoaiele din lemn.
 

6 Gustul
 

Instrumentele din lemn ajuta la pastrarea gustului original al legumelor, carnii sau branzei. De exemplu, o vanata tocata pe un fund de lemn, cu un tocator din lemn pentru a fi facuta salata de vinete isi pastreaza mai bine proprietatile decat daca asupra ei s-ar actiona cu instrumente din fier sau plastic. Amesteca in mancare cu lemn pentru ca alimentele din interior sa isi pastreze proprietatile (gustul, vitaminele) originale.
 

Sursa foto : handcraftedwoodenspoons.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete