Bacteriile prospera la aer
Exact asa cum noi avem nevoie de aer pentru a respira, bacteriile au si ele nevoie de aer pentru a prospera. Unele dintre ele, cum ar fi stafilococul sau bacilul cereus - care pot duce la toxiinfectii alimentare - produc toxine care nu se distrug in timpul gatirii, oricat de ridicate ar fi temperaturile de fierbere sau de coacere.
Cand un aliment fierbinte este lasat afara, la temperatura camerei, pentru o perioada mai mare de doua ore, bacteriile se dezvolta rapid, alimentul respectiv devenind un pericol pentru sanatate.
Folia de aluminiu nu sigileaza alimentele
Folosirea foliei de aluminiu pentru a acoperi alimentele depozitate in frigider sau la temperatura camerei, prezinta acelasi risc. Intrucat ea nu sigileaza complet si nu tine aerul la distanta, este posibila dezvoltarea bacteriilor.
Ori de cate ori aerul este prezent, bacteriile cresc mai repede, asa ca depozitarea alimentelor in recipiente ermetice este cea mai buna solutie. Doar cu recipiente potrivite si care etanseizeaza perfect putem avea siguranta durabilitatii mancarii si a faptului ca ea nu este plina de bacterii toxice pentru organism.
Regula de aur in depozitarea corecta a alimentelor
Regula de aur pentru ambalarea si depozitarea corecta a resturilor alimentare este sa le inchidem intotdeauna in containere nu foarte adanci in care ramane putin aer. Astfel se accelereaza procesul de racire si se pastreaza eficient bacteriile departe de alimente.
In plus, ar trebui sa ne asiguram ca punem mancarea in frigider in mai putin de doua ore, inainte ca bacteriile sa aiba timp sa faca ravagii in mancarea gatita.
Atentie la anumite produse
Produsele lactate si din carne sunt predispuse in special la dezvoltarea si cresterea bacteriilor, ceea ce subliniaza faptul ca depozitarea lor in recipiente etanse este esentiala. De asemenea, asigura-te ca ai aruncat orice mancare care a stat in contact cu aerul mai mult timp.
Solutii pentru a depozita corect mancarea ramasa
Daca ti-a ramas mai multa mancare gatita, cel mai inteligent lucru ar fi sa depozitezi o cantitate mica din ea in frigider, intr-un recipient etans cu adancimea mica, iar restul sa il ambalezi corespunzator si sa il pui in congelator. Cand vei dori sa consumi mancarea congelata, o vei scoate din congelator, o vei dezgheta, incalzi si refolosi. Ea isi poate pastra astfel savoarea si calitatile pentru perioade mai indelungate, uneori chiar si cate doua saptamani.
Ideal ar fi, insa, sa reusesti sa pregatesti cantitatea de mancare care se poate consuma la o masa si sa nu fie nevoie sa o depozitezi. Aceasta este metoda cea mai sigura de a avea intotdeauna mese sanatoase si savuroase.