Sfaturi culinare

#guava #fructe #fructe exotice

Fructul de guava, sfaturi si trucuri

Ai gasit in supermarket guave insa nu stii ce ai putea pregati cu aceste fructe? Ti-a fost recomandat sa le consumi si vrei sa afli cum sa le alegi atunci cand le cumperi si cum sa le depozitezi? Citeste randurile care urmeaza si vei afla mai multe lucruri despre fructele de guava .

Guava este un fruct asemanator cu un mar sau o para, in functie de specia din care face parte, cu o forma eliptica si lungimea de 5-15 centimetri. Creste mai ales in zonele asiatice, insa poate fi gasita si in magazinele din tara noastra.

Sursa foto: watchonepiecepoint.comPulpa fructului are un gust asemanator cu cel al capsunilor, bananelor, perelor, pepenilor sau un amestec al celor patru. Este bogata in vitamina A, B2, B3 si C, dar si in calciu, fier, potasiu si fosfor. Aceste componente o recomanda pentru consum in cazul bolnavilor cu afectiuni cardio-vasculare, digestive si ale sistemului imunitar. 

Pe de alta parte, ar fi bine sa stii ca guava are si proprietati afrodisiace .
 

Cum sa alegi fructul de guava
 

Cea mai buna guava este cea cu un parfum intens si placut, dar si un aspect frumos al cojii. Alege fructul in asa fel incat sa fie fin la atingere, destul de moale si cu o coaja fara pete.

Il poti gasi in supermarketuri si in magazinele in care gasesti fructe exotice . Insa ar fi bine sa stii ca le vei gasi aproape verzi si va trebui sa le lasi sa se coaca acasa.
 

Cum sa depozitezi guava
 

Daca ai cumparat fructe verzi, incomplet coapte ar fi bine ca odata cumparate, sa le permiti sa se coaca. Le poti lasa fie la temperatura  camerei, intr-un loc ferit de surse de caldura sau de frig puternic, dar si in cutia pentru legume a frigiderului.

Poti pastra aceste fructe in frigider pentru cateva zile, insa ar fi indicat sa le consumi inainte de a se strica. Iar daca vrei sa le definitivezi coacerea, aseaza-le impreuna cu o banana, intr-o punga de hartie inchisa la gura si pe care sa o lasi la temperatura camerei. Tine-le asa pentru una - doua zile sau pana cand guavele s-au inmuiat.
 

Cum sa folosesti guava in bucatarie
 

Guava poate fi consumata ca atare, insa si adaugata in diferite sosuri, salate ori bauturi. De asemenea, o poti folosi si prelucrata, sub forma de jeleu, gemuri sau dulceturi.
 

1 Fructul consumat crud
 

Daca vrei sa mananci bucate cu iz tropical, inmoaie guava taiata felii si curatata de coaja intr-un sos pregatit din sos de soia. Sosul poate fi ori simplu, ori amestecat cu un varf de zahar si putin piper macinat.

De asemenea, poti consuma fructul crud pregatit dupa metoda indiana: taie guava in sferturi, pune pe ele un varf de sare, piper si praf de ardei rosu (sau cayenne).

Adauga cateva felii de guava peste clatite sau rade-le si adauga-le in interiorul clatitelor sau gogosilor. De asemenea, pot folosi feliile acestui fruct pentru a face cosulete cu branza amestecata cu zahar, pe care sa le servesti pe post de desert.

Iar daca nu-ti place gustul cojii acestui fruct, curat-o, eliminandu-i si semintele.
 

2 Salate cu guava
 

Adauga guave in salatele de fructe pe care le pregatesti, insa si in cele de legume. Gustul dulce si mirosul al acestui fruct va aduce un plus de savoare salatei pe care ai pregatit-o.
 

3 Gemuri si jeleuri
 

Datorita nivelului ridicat de pectina pe care il detine, acest fruct este potrivit pentru a pregati gemuri, dulceturi, bomboane si jeleuri. Le poti obtine taind fructul si punandu-l ala fiert cu apa sau cu alte componente, prevazute de reteta.
 

4 Sosuri
Sursa foto: whatscooking.us

Incearca sa inlocuiesti rosiile cu guave “rosii” in sosurile pe care le pregatesti, pentru a obtine produse asemanatoare cu cele din tari exotice. 

Sosul obtinut din trecerea fructului prin blender poate sta la baza sosurilor care sa insoteasca carnea de porc, insa si pe cele dulci, folosite pentru inghetata.
 

5 Bauturi
 

Daca vei fierbe fructul de guava, vei obtine o bautura asemanatoare cu ceaiul folosit pe post de medicament in Brazilia.

Iar daca vei pune feliile de fruct intr-un blender, sucul si pasta pe care le vei obtine vor putea fi folosite in shake-urile de fructe pe care le pregatesti.

 

Sursa foto : michaelkhong.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului