Sfaturi culinare

#paste #alimente paste #sfturi culinare

Gatitul de Paste: 6 ponturi pentru manevrarea alimentelor

Gatitul de Paste nu este o sarcina usoara pentru nicio gospodina, cand presiunea de a pregati o masa bogata, diversificata si plina de specialitati de sarbatoare complicate pare mai mare decat oricand. Nu te concentra exclusiv pe aroma mancarurilor, ci si pe siguranta ingredientelor folosite.

Medicii se confrunta an de an cu o crestere alarmanta a cazurilor de pacienti cu toxiinfectie alimentara, imediat dupa Paste si festinul traditional. Acest lucru se intampla atat pe fondul abuzului alimentar, ci si cauza manevrarii incorecte a alimentelor. Cateva ponturi utile in acest sens te vor tine departe de orice pericol!


1. Reguli de evitare a contaminarii

  • spala-te pe maini des si curata constant suprafetele pe care gatesti
  • nu atinge mancarea gatita imediat ce ai manevrat carne cruda (poti imprastia bacteriile usor)
  • gateste toate preparatele la temperaturi cat mai ridicate (un termometru de carne este foarte util)
  • refrigereaza alimentele perisabile cu promptitudine (nu le lasa niciodata la temperatura camerei mai mult de 2 ore)


2. Gatitul carnii de miel si vita


Friptura si preparatele cu carne de miel si vita au nevoie sa fie gatite la minimum 63 de grade C, intr-un cuptor programat la temperatura de 163 de grade C.


3. Gatitul ruladelor de sunca si muschi

Rulada de sunca si muschi trebuie sa fie gatita intotdeauna la o temperatura minima de 60 de grade C, in cuptorul preincalzit. Ai grija ca interiorul sa nu ramana rozaliu si suculent.


4. Pastrarea oualor

Intrucat ouale sunt "vedetele" sarbatorii de Paste, dar si posibile purtatoare de bacterii periculoase, fierbe-le pana cand galbenusul se intareste complet. Nu le tine mai mult de doua ore la temperatura camerei sau depoziteaza-le intr-o camera racoaroasa si umbroasa, in care temperatura sa nu creasca mai mult de 10-12 grade C.


5. Servirea alimentelor reci

Chiar daca le tii la frigider, este ideal sa incalzesti la cuptor drobul, aperitivele din carne si alte preparate traditionale, inainte sa le servesti familiei. Lasa-le macar 5-6 minute la cuptor, la o temperatura de minimum 74 de grade C.


6. Pastrarea resturilor

Inevitabil, gatitul de Paste inseamna sa pregatesti cantitari mari de mancare, pe care sa le consumi multe zile la rand, dupa festinul oficial. Incearca sa le pastrezi in casolete scunde la frigider, in maximum 3-4 zile (cu exceptia celor pe care le poti congela). La fel, inainte sa le mananci, incalzeste-le bine la cuptor la o temperatura mai mare de 70 de grade C!

Sursa foto: cleapdealer.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului