Sa marinezi carnea poate fi o arta, iar multi romani fac o greseala majora si constata apoi ca aceasta se intareste atunci cand o gatesc. Daca respecti, insa, o regula simpla, friptura va iesi frageda si gustoasa.
Cea mai mare greseala cand pui carnea la marinat
Carnea se pune la marinat intr-un amestec cu ingrediente precum otet, vin, bere, ulei, ierburi si altele, astfel incat sa ajunga frageda si aromata in farfurie. Amestecul tine de gustul fiecaruia, dar cel mai important este timpulde marinare.
Cele mai multe retete de friptura mentioneaza marinarea carnii ”peste noapte”, referindu-se la o durata de 8 pana la 10 ore, desi un rezultat excelent se obtine chiar la 12 ore, in functie de tipul si cantitatea de carne. Altfel, dupa un timp prea scurt de marinare, friptura ar putea fi prea tare si greu de mestecat.
Trucuri de la chef Sorin Bontea pentru o friptura reusita
In afara de timpul de marinare, sunt si alte lucruri de care trebuie sa tii cont cand gatesti o friptura. Chef Sorin Bontea a enumerat cateva dintre erorile frecvente pe carear fi bine sa le eviti.
”Sunt multe. De la sararea carnii inainte de a fi gatita, pana la congelarea carnii. Romanii cumpara carne proaspata si o congeleaza, cand ar putea cumpara mai putina, tocmai pentru a o gati mereu proaspata. Apoi, gospodinele obisnuiesc sa gateasca in cantitati mari, care sa ajunga pentru cateva zile. In opinia mea mancarea proaspata este mult mai buna. Daca gatesti zilnic sau o data la dou zile te poți bucura de o alimentație mai variata, mai echilibrata” - chef Sorin Bontea.
FOTO: Pexels