Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #unt #unt de casa #preparare unt

Invata sa prepari unt de casa

Untul de casa este surprinzator de usor de preparat: tot ce trebuie sa faci este sa bati bine smantana grasa, pana cand grasimea se separa de lichid. Daca vrei sa obtii un unt special, ideal pentru fripturile la cuptor, adauga si cateva lingurite din ierburile aromatice preferate. Urmeaza pasii de mai jos si vei avea unt proaspat in fiecare zi!


Pentru a prepara un kilogram de unt ai nevoie de:

  • 2,5 kg smantana la temperatura camerei
  • 2 lingurite de sare


Cum prepari unt de casa

1. Pentru a prepara untul este bine sa ai la dispozitie si un mixer sau un robot multifunctional de bucatarie. Inmoaie telurile de la mixer in apa rece, timp de 30 de minute. Acest pas este important deoarece untul nu se va mai lipi de ele.

2. Toarna smantana intr-un bol rece, bine sterilizat. Daca este omogenizata, smantana nu se va bate bine. Daca vrei sa obtii un unt cu un gust mai traditional, poti lasa smantana la rece, la aproximativ 8 grade, timp de 48 de ore.

3. Bate bine smantana pana cand devine mai densa. La inceput va avea o consistenta pufoasa, insa pe masura ce o bati se va ingrosa. Continua sa bati smantana pana cand se separa in globule de grasime. In curand, toata grasimea se va separa de lichid.

4. Transfera tot amestecul intr-o strecuratoare uscata, tapetata cu tifon. Scurge bine, pana cand tot lichidul este separat de grasime. Lichidul scurs poate fi depozitat in borcane si folosit pentru prepararea a diverse produse de panificatie, paine sau gogosi.

5. Transfera untul in alt recipient si mai bate inca 30 de minute. Framanta-l apoi cu mainile, timp de 10 - 15 minute. Intre timp este posibil sa mai ramana putin lichid, pe care il indepartezi.

6. Depoziteaza untul obtinut intr-un recipient sau inveleste-l in hartie de copt. Untul se lasa la rece pana la momentul folosirii.


Cum prepari unt aromatic

Daca vrei sa obtii unt aromat, in procesul de preparare poti adauga diverse ierburi aromatice. Astfel, poti folosi untisor, usturoi verde, patrunjel, cimbru, fenicul, menta, rozmarin, marar, mustar si ansoa.

Pentru un gust special, in unt poti adauga si cativa stropi de rom sau coniac.

Sursa foto: instructables.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului