Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #grasime #mancare

Modalitati de a reduce grasimea din mancare

Vara constituie un moment bun pentru a reduce cantitatea de grasime folosita in prepararea mancarii. Pentru ca grasimea confera o anumita savoare preparatelor, trebuie sa stii cum sa o inlocuiesti in asa fel incat mancarea ta sa ramana gustoasa.

Iata cateva modalitati de a reduce cantitatea de grasime din mancare:


1 Alimentele grase


Principalele surse de grasime din retete sunt ouale, branza, untul, uleiul, margarina, untura si grasimea de la carne. Poti renunta complet la nunele alimente foarte nesanatoase precum untura de porc sau margarina, in timp ce pe altele le poti folosi intr-o cantitate mai mica.


2 Untul si uleiul


Untul si uleiul din prajituri si produse de panificatie pot fi inlocuite sau reduse prin folosirea unor piureuri de fructe (mere, banane, prune). Cantitatea de lichid ar trebui ajustata si ea, odata cu aceasta inlocuire. In retetele care se fac la cuptor, redu la 1-2 treimi cantitatea indicata in reteta pentru ulei si unt.

Inlocuieste uleiul vegetal cu ulei de canola si ulei de masline extravirgin, deoarece acestea doua din urma sunt mai sanatoase. Acolo unde se poate, redu in sosurile pentru salate cantitatea de ulei si inlocuieste cu suc de lamaie sau plante aromatice. Poti face o salata de rucola fara ulei, doar cu putina sare si zeama de lamaie.

In loc sa pregatesti legumele in ulei sau unt, asezoneaza-le cu suc de lamaie, otet si plante aromatice.


3 Alimente degresate


Iaurtul degresat si laptele batut pot inlocui maioneza si sosurile grase, reci, care se folosesc in salate sau umpluturi. Intr-o salata din pastrai fragede de fasole verde, un sos obisnuit se face cu maioneza. Aceeasi reteta poate fi facuta cu un sos de iaurt degresat si numai o lingura de maioneza. Aromeaza cu putin usturoi si vei obtine un preparat usor si gustos.


4 Albusul de ou


In locul unui ou intreg pentru o reteta, foloseste doua albusuri de ou. Preparatul va fi mai sarac in colesterol si grasimi saturate.


5 Branza grasa


In retetele in care este posibil acest lucru, inlocuieste branza grasa, de tara, cu o branza degresata. Nu fa, insa, acest lucru in mancarurile care se pregatesc in cuptor. Pentru acestea, se pune mai putina branza grasa, dar este nevoie de ea pentru a se topi si pentru ca preparatul sa aiba aroma specifica.


6 Soteurile


In loc de ulei sau unt pentru soteuri, foloseste bere sau vin. Se poate inlocui 1 lingura de unt cu 3 linguri de bere.

Sursa foto: howstuffworks.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete