De ce ingrediente ai nevoie pentru prepararea drojdiei in casa
- apa plata la temepratura camerei (sau apa filtrata, de la robinet)
- faina
- un vas transparent
- creion
- banda adeziva (de preferat din hartie)
Foarte important de mentionat este ca in cazul acestei retete apa se cantareste in grame si nu in mililitri cum se intampla in cazul celorlalte retete.
Ziua 1
In prima zi ai nevoie de:
- 150g faina (de preferat integrala, amestecata cu faina normala)
- 150g apa
Se adauga ambele intr-un vas, se amesteca pana la omogenizare si se acopera vasul cu un prosop, un capac sau folie alimentara, avand grija sa nu fie inchis ermetic, astfel incat aerul sa aiba pe unde sa iasa.
Lipeste o banda adeziva si fa un semn cu markerul pentru a urmari evolutia acesteia. Daca maiaua nu creste pana pana la urmatoarea hranire trebuie sa o iei de la capat.
Ziua 2
In cea de-a doua zi, la 24 de ore de la prepararea maielei, trebuie sa o hranesti. Maiaua trebuie sa fie crescuta peste semnul pus in prima zi si sa aibe bule de aer si un miros intepator.
Astfel, vei avea nevoie de:
- 100g din maiaua deja preparata
- 100g faina
- 100g apa
Se amesteca totul pana la omogenizare si se lasa acoperita, intr-un vas transparent. Se repeta procedeul cu banda adeziva si semnul pana in ultima zi.
Zilele 3, 4, 5, 6, 7
Incepand cu ce-a de-a treia zi, maiaua se va hrani la 12 ore. Si se vor urma aceleasi cantitati si proceduri ca in ziua a doua.
Maiaua poate fi gata de consum in momentul in care aceasta isi tripleaza volumul in cele 12 ore, dintre hranire. Acestea pot avea loc undeva intre ziua 5 si ziua 7. Timpul difera in functie de faina folosita si de temperatura din camera. Ideal ar fi ca temperatura sa fie cuprinsa intre 20-22 de grade Celsius pe tot parcursul prepararii drojdiei.
Sursa foto: pxfuel.com