Sfaturi culinare

#condimente #sfaturi culinare #nucsoara

Nucsoara, 7 secrete dulci-picante despre acest condiment

Nucsoara este condimentul exotic care innobileaza preparate dintre cele mai diverse si a carui aroma ne aduce intotdeauna aminte de sarbatorile de iarna. Cu toate ca, astazi, este accesibila oricui, nucsoara a fost, in trecut, un condiment extrem de pretios si rar, utilizat doar in preparatele rafinate din bucatariile persoanelor instarite. Descopera cateva dintre secretele dulci-picante ale acestui condiment versatil si foarte savuros!

1. Nucsoara este o planta originara din India, care nu are nicio legatura cu nuca, aspect confundat adesea de foarte multe persoane, din cauza numelui, care induce in eroare. De fapt, nucsoara este samburele unui fruct foarte asemanator cu piersica.

2. Nucsoara are o aroma dulce-picanta, iar la gust aduce foarte mult cu amestecul dintre camfor, lamaie si portocala, datorita uleiurilor pe care le contine.

3. Stiai ca nucsoara este inrudita cu scortisoara si ca sunt foloste adesea impreuna, in mancaruri si deserturi? Un alt condiment cu care nucsoara se combina foarte bine este vanilia. Acest duet aromatic este folosit mai ales in deserturi si bauturi calde.



4. Desi este folosita predominant in bucataria asiatica, cei mai mari consumatori de nucsoara raman europenii. Olandezii utilizeaza nucsoara in aproape toate mancarurile si deserturile lor. Marco Polo este cel care a adus nucsoara pe taram european, de unde a fost preluata de mai toate bucatariile de pe continent.

5. Stiai ca cel mai cunoscut preparat cu nucsoara este sosul alb sau Bechamel. Desi te-ai astepta ca o bautura calda sau un desert sa exploateze mai mult savoarea dulce-iute a nucsoarei, sosul Bechamel este cel care se bucura, de fiecare data, de aroma bogata a acestei mirodenii.

6. Nucsoara are efect halucinogen. Este bogata intr-o substanta numita miristicina, responsabila pentru declansarea starii psihedelice. Potrivit specialistilor, consumul excesiv de nucsoara, de peste 10 g, determina aparitia halucinatiilor, care se pot prelungi pe o durata de la cateva ore, pana la cateva saptamani. Daca mananci o nucsoara intreaga odata, poti intra intr-o stare numita "psihoza de nucsoara", asociata cu stari de iritabilitate, agitatie sau confuzie.

7. Pentru a exploata din plin savoarea condimentului, evita sa folosesti nucsoara deja macinata, adica pudra, intrucat, imediat dupa macinare, isi pierde o mare parte din savoare. Este mai indicat sa cumperi bucati intregi, pe care sa le macini exact in momentul in care folosesti nucsoara la gatit.

Sursa foto: amorettiblog.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului