Sfaturi culinare

#paprica #condiment #culinar #sfaturi culinare

Paprica, condimentul care da culoare si savoare bucatelor tale

sau paprika, asa cum mai este cunoscuta in alte limbi, este unul dintre cele mai cunoscute condimente din lume. Acest condiment, folosit acum atat in bucatarie, ci si in vindecarea unor afectiuni, nu trebuie sa lipseasca din nici o bucatarie. Daca nu stii prea multe lucruri despre paprica , Culinar Acasa.ro te ajuta cu cateva precizari si sfaturi in acest sens.

Acest condiment este obtinut prin macinarea ardeilor grasi sau ardeilor iuti, asa numitii chili. Este obtinut in Europa, in tari precum Spania sau (care este de altfel si recunoscuta pentru paprica pe care o produce), America de Sud, Turcia, Iugoslavia sau Statele Unite.

In functie de tipul de ardei din care a fost facuta, paprica este dulce, putin iute sau iute iar aromele difera de la tara la tara, in functie de specificul ardeilor cultivati. De altfel, in alte limbi, cuvantul paprika desemneaza chiar ardeiul gras, insa si aceasta mirodenie folosita pentru a da gust mancarurilor.

Paprica este indicata pentru consum din cauza ca are un continut ridicat de vitamina C, betacaroten, antioxidanti, de aceea este recomandata pentru consum, nu doar deasupra mancarurilor. In alte tari este folosita in producerea unor tipuri de carnati (in Spania – chorizo sau sobrasada), dar si in mancaruri precum gulas, supe sau gulas.

Iata cateva lucruri pe care este bine sa le stii despre paprica:

1 Cum cumperi si pastrezi paprica
 

Acest condiment poate fi gasit in magazine fie direct ambalat, fie, in anumite zone, in varianta vrac. Poti cumpara diverse feluri de paprica, de culori si arome diferite. Indicat ar fi sa cumperi un tip dulce si unul iute, astfel incat sa le poti folosi si separat, in functie de nevoie, dar si amestecate, daca ti-ar trebui o aroma nici prea dulce, nici prea iute.

Paprica trebuie depozitata intr-un spatiu inchis, ferita de lumina, umezeala si caldura. In plus, praful ar trebui tinut intr-un recipient foarte bine inchis si inchis la culoare, pentru a pastra aroma pentru cat mai mult timp.

2 Cum poti folosi paprica in bucatarie

Acest condiment poate fi folosit nu doar pentru a fi presarat peste diferite mancaruri, ci si in interiorul lor, pentru a le da culoare si savoare. Ungurii folosesc paprica pentru a face gulas sau paprigulas, insa si in alte bucate.

Daca vrei sa gatesti o reteta clasica de gulas cu paprica, trebuie sa stii ca ai nevoie de: 600 de grame de carne de vita (de pe umar), taiata in cubulete de 2x2 centimetri, 2 linguri de ulei, 2 cepe potrivite, tocate, 2 catei de usturoi, 1-2 morcovi taiati cubulete, 1 pastarnac taiat cubulete, 1-2 frunze de telina, 2 rosii potrivite, curatate de pielita si tocate sau 1 lingura de pasta de tomate, 2 ardei grasi verzi proaspeti, 2-3 cartofi potriviti, feliati, 1 lingura de praf de paprica de provenienta ungureasca, 1 lingurita de seminte de chimen, 1 foaie de dafin, apa, sare si piper dupa gust.

Pentru a face csipetke, asa cum se numesc taiteii unguresti care sunt adaugati in gulas ai nevoie de 1 ou, faina, un varf de sare, 1 lingurita de apa. Insa acesti csipetke pot lipsi din gulas, mai ales daca va fi mancat cu paine.

Pentru a prepara gulasul trebuie sa urmezi urmatoarele etape:

1.    Incalzeste uleiul intr-o cratita si adauga ceapa, pe care o lasi sa se prajeasca pana devine aurie.

2.    Presara paprica deasupra cepei atunci cand mesteci in ceapa pentru a impiedica praful sa ia foc.

3.    Adauga cubuletele de carne si prajeste-le rapid pana cand devin albe si au o nuanta maronie.

4.    Adauga usturoiul taiat marunt sau pisat, semintele de chimen, foaia de dafin, sare si piper dupa gust si toarna usor apa, astfel incat sa acopere ingredientele deja adaugate si lasa-le sa fiarba la foc mic pentru aproximativ o ora – o ora si jumatate.

5.    Adauga apoi morcovii taiati, pastarnacul si cartofii, frunzele de telina sare, daca mai este nevoie, si 2-3 cani de apa.

6.    Cand carnea si legumele s-au fiert, adauga cubuletele de rosii si feliile de ardei gras. Lasa vasul descoperit sa mai fiarba timp de cateva minute.

7.    Daca ai facut deja csipetke (bati oul, adaugi un varf de sare si faina, astfel incat sa rezulte un aluat destul de tare incat sa-l poti face de 1 centimetru grosime si sa sa poti obtine taitetii prin ciupirea acestuia – vor rezulta taitei de diferite forme), adauga-i in supa dupa ce ai adus continutul la punctul de fierbere. Lasa-i sa fiarba pentru aproximativ 5 minute.
 

3 Alte utilizari ale condimentului paprica
 

De asemenea, paprica poate fi folosita pentru a condimenta branza sau sosurile pe baza de branza, dar si pentru mancarurile marinate sau afumate. Poate fi adaugata in faina prin care se trece carnea inainte de a fi prajita dar si in amestecurile de ulei si otet, pentru dressingurile de salata.

Multe retete din Spania, Portugalia sau Turcia folosesc paprica in supe, mancaruri inabusite, pe baza de carne sau legume. In plus, spaniolii folosesc paprica pentru a da savoare mancarurilor pe baza de crustacee sau orez, dar si in salatele pe baza de ardei si rosii. In Statele Unite, este folosita ca si garnitura pentru peste, oua umplute si mancaruri reci pe baza de branza sau legume.
 

4 Sugestii pentru utilizarea acestui condiment
 

  • Poti folosi paprica pentru a obtine un pui cu gust picant. Freaca puiul, pe dinauntru si pe din afara cu paprica iute inainte de a-l gati si vei obtine un rezultat surprinzator.
     
  • Prajeste rapid doi catei de usturoi, o lingura de paprica dulce si o foaie de dafin in ulei de masline extra-virgin. Adauga o picatura de otet din vin si ceapa rosie tocata si amesteca cu bucati de broccoli sau varza de Bruxelles fiarta.
     
  • Poti obtine o garnitura deosebita pentru carne de miel daca prajesti in ulei de masline cartofi si ceapa taiata, peste care adaugi paprica. Lasa-le sa fiarba la foc mic iar paprica adaug-o atunci cand amesteci.
     
  • Daca vrei sa obtii un gust deosebit atunci cand prajesti pestele, freaca-l imediat dupa ce l-ai curatat si spalat cu un amestec format din doua linguri de paprica dulce, jumatate de lingura de sare si sucul de la o lamaie, apoi trece-l prin faina si apoi pune-l la prajit.
     
  • Adauga doua linguri de paprica in sosul tau pentru paste, ori in sosul pe care il pui peste cartofi sau alte legume prajite.
     
  • Nu uita ca paprica isi elibereaza culoarea si savoarea numai dupa ce intra in contact cu caldura. Insa trebuie sa tii neaparat cont si de faptul ca paprica este un condiment care ia foc foarte repede. Nu o fierbe sau praji pentru prea mult timp.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului