Sfaturi culinare

# deshidratare alimente #congelare alimente #alimente #deshidratare

Poti consuma in siguranta alimentele care se deshidrateaza in congelator?

Pentru multi dintre cei care au o viata aglomerata si agitata, congelatorul poate fi un salvator cand vine vorba de pregatirea mancarii si de a pune cina pe masa. Dar cum ar trebui sa reactionezi cand scoti un recipient cu piure de cartofi si pe el s-a depus un strat de gheata care nu arata prea imbietor?

Hai sa vedem ce este cu acea crusta inghetata depusa pe alimnetele congelate, sau uscarea in congelator, sa vedem daca mancarea este in continuare in siguranta si cum putem sa evitam aceste probleme pe viitor.

Ce reprezinta deshidratarea alimentelor in congelator

Deshidratarea alimentelor congelate apare atunci cand acestea formeaza la suprafata o pojghita alba si au aspectul de uscat. Cristalele de gheata pe care le vedem pe ambalajul prepartaului din pui sau in resturile inghetate reprezinta umiditatea care s-a evaporat din alimente si s-a trasformat in gheata la exterior. Acest lucru se intampla din doua motive: fie produsul nu a fost depozitat corect, fie a fost tinut prea mult timp in congelator.

Cat de sigur este consumul alimentelor deshidratate in congelator

Nu este cazul sa arunci continutul intregului pachet daca alimentele prezinta semne de deshidratare. Daca nu iti displace aspectul, sa stii ca nu ai nici un motiv de temere. Alimentele care s-au uscat in congelator sunt sigure pentru consum. Desi textura acestora se poate schimba usor, iar gustul se mai pierde, calitatea produselor ramane aceeasi. Alegerea iti apartine in totalitate.

Cum poti preveni deshidratarea alimentelor in congelator

Desi alimentele se pot consuma in siguranta, crusta aceea de cristale de gheata nu este prea aspectuoasa si poate schimba si gustul preparatelor. Pentru a impiedica ca acest lucru sa se repete in viitor, asigura-te ca pastrezi toate produsele alimentare in mod corespunzator. Acest lucru inseamna sa le sigilezi in containere etanse sau sa le infoliezi strans cu folie de plastic. Aerul care intra in contact cu ele grabeste procesul de deshidratare si trebuie evitat.

De asemenea, asigura-te ca tempertaura din congelator nu este prea scazuta si ca alimentele nu stau prea inghesuite. Lasa spatiu necesar pentru circulatia aerului si mentine temperatura din congelator in jurul valorii de -15 sau -18 grade Celsius. Daca intentionezi sa congelezi resturi sau o caserola cu mancare proaspat gatita, asigura-te ca alimentele s-au racit complet inainte de a le pune in congelator. Sigilarea lor inainte de racire provoaca aburi si condens pe mancare si va genera imediat deshidratarea in congelator.

Concluzie

Congelarea alimentelor este o metoda buna pentru a evita risipa si, totodata, pentru a beneficia rapid de o masa gatita. Trebuie insa sa retii sfaturile de mai sus, sa te inarmezi cu containere etanse de calitate in care alimentele sunt in siguranta si sa si consumi ceea ce ai depozitat. Nu uita ca alimentele nu se pot depozita in congelator mai mult de o luna si ca stocarea lor la nesfarsit nu este deloc o ideea buna.

Sursa foto: eatright.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului