Sfaturi culinare

#reguli #gatit #curatenie #aliment #bucatarie #mancare

Reguli de igiena pentru mancare, in bucataria ta

Te-ai gandit vreodata prin ce depozite au stat alimentele pe care le consumi si cat de murdar poate fi un ambalaj? Iti dezinfectezi fundul de lemn periodic? Iata doua dintre numeroasele intrebari pe care trebuie sa ti le pui atunci cand vine vorba despre igiena in bucatarie.

Poti tine cont de cateva aspecte astfel incat mancarea pe care o consumi sa fie proaspata si curata:

1 Foloseste recipiente din casa de cate ori este posibil

Acolo unde este posibil, transfera alimentele din ambalajul lor de magazin intr-un recipient din bucatarie: casoleta, cutii, pungi, cratite, sticle din sticla (mai ecologice decat cele din plastic) etc. De exemplu, pet-urile de suc, apa, bere sau alte bauturi pot fi purtatoare de microbi daca au stat pe rafturi murdare, de aceea nu este o idee buna sa le asezi pe masa si nici sa le pui in frigider .

2 Depoziteaza carnea cruda in recipiente ermetice

Carnea cruda este purtatoare de germeni , putand transmite inclusiv salmonella pe suprafetele pe care ajunge. De aceea, este contraindicat sa fie pusa in frigider, descoperita sau pe farfurii, funduri de lemn sau suprafete pe care apoi vor fi asezate alte alimente, fara o spalare in prealabil. Foloseste o casoleta sau un recipient care se poate inchide ermetic, pentru a o depozita in frigider departe de alte alimente. Simpla depozitare intr-o punga nu este suficienta, deoarece punga tinde sa se umezeasca sau din ea poate sa se scurga sucul carnii pe mancarurile de dedesubtul ei.

3 Nu uita mancarea afara din frigider

Mancarea, chiar si cea gatita, poate dezvolta bacterii. De aceea, un preparat nu ar trebui sa stea pe masa, pe aragaz sau in alta parte, la temperatura camerei, mai mult de doua ore. Scoate din frigider cantitatea de mancare de care ai nevoie si restul pune-l inapoi. Laptele, de exemplu, este unul dintre cele mai perisabile alimente. Acesta trebuie consumat cat mai repede dupa ce este scos din frigider.

4 Spala bine fructele, legumele si zarzavatul

Fructele, legumele si zarzavatul trebuie spalate foarte bine, inainte de a fi consumate. Chiar si in cazul unor alimente a caror coaja nu ne intereseaza, precum bananele sau pepenele, suprafata acestora poate fi purtatoare de microbi si trebuie spalata inainte sa fie pusa pe masa, in castroane etc.

5 Foloseste vase mari pentru spalarea alimentelor in chiuveta

Unele studii arata ca in bucatarie chiuveta este unul dintre cele mai murdare locuri, din cauza ca acolo sunt spalate ingredientele mancarii noastre si totodata se scurg resturile de mancare de pe vesela. Si pentru ca este destul de greu sa igienizezi tot timpul chiuveta, pentru spalarea alimentelor este recomandat sa se foloseasca un vas. Spaland alimentele intr-un vas si nu intr-o chiuveta plina cu apa, se poate evita contaminarea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului