Sfaturi culinare

#vinaigrette #sos #dressing

Reteta pentru cel mai bun dressing vinaigrette

Dressingul vinaigrette este unul dintre cele mai cunoscute sosuri folosite pentru salate. La baza el este preparat din ulei si otet, insa pornind de la acest amestec au mai fost alcatuite si alte variante ale dressingului vinaigrette: cu ierburi, cu mustar etc.

Acest tip de amestec se bazeaza pe un fenomen de emulsie temporara, in care uleiul si otetul se amesteca pentru un timp scurt. Insa daca timpul in care sta este mai lung, cele doua substante se vor separa din nou.



Care este cea mai buna formula pentru a obtine un dressing vinaigrette



Multi bucatari au facut diferite teste pentru a obtine un dressing cat mai bun. In urma testelor s-a ajuns la concluzia ca cea mai buna formula pentru a obtine un sos pentru salata aproape perfect este de trei parti de ulei la o parte de otet. Altfel spus, daca vei folosi o lingura cu otet, peste el va trebui sa pui trei linguri de ulei.

Insa va trebui sa tii cont si de alte aspecte. De exemplu, cantitatea de otet adaugata va trebui sa fie si in functie de preferintele tale privind gustul acru pentru mancare. Un alt aspect este cel referitor la uleiul folosit si gustul tau privind cantitatea de grasime din mancare. Daca uleiul folosit este unul gras iar tie nu-ti plac mancarurile prea grase, va trebui sa pui o cantitate mai mica de ulei. Iar cantitatea de otet sa fie in conformitate cu cea de ulei. De altfel, ar fi indicat ca gustul de ulei sa nu fie cel predominant in salata ta, ci sa fie unul dintre elementele dintr-un ansamblu gustos si savuros.



Ce uleiuri si tipuri de otet se pot folosi



Cele mai indicate tipuri de ulei pentru prepararea unui sos vinaigrette sunt cele vegetale sau pentru salate. Se pot folosi insa si uleiurile usoare sau cu arome usoare, precum cele de seminte de rapita ori de soia iar daca te gandesti sa inlocuiesti uleiul obisnuit cu unul de masline, ai grija sa folosesti unul extra-virgin. 

In ce priveste otetul, cel mai indicat pentru un sos pentru salata este cel balsamic, care sa aiba si o nuanta dulce. Insa daca nu ai un astfel de tip de otet in casa, poti incerca si variantele de otet de orez ori clasicul otet de vin .



Ce mai poti folosi in sosul vinaigrette



In acest tip de dressing mai poti adauga cateva ingrediente care ii vor aduce un plus de savoare : suc de lamaie pentru gust acru si aroma, suc de portocala pentru un gust dulce-acrisor, piper proaspat macinat pentru savoare si putin gust picant, miere pentru un plus de dulceata. In plus, pentru pentru salatele care permit acest lucru se mai pot adauga si ceapa, usturoi, telina, paprica sau ardei gras, foarte bine maruntite. De asemenea, poti a obtine  o varianta interesanta de dressing daca adaugi in compozitie si putin mustar.

 

Sursa foto : culinaryschoolrockies.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului