Sfaturi culinare

# retete dovleac # retete toamna #dovleac #ustensile bucatarie

Retete de toamna cu dovleac care sa-ti incante simturile

Toamna este anotimpul aromelor si al culorilor. Bucura-te de multitudinea de fructe si legume specifice sezonului si prepara delicii de toamna cu ajutorul carora sa-ti incanti intreaga familie.

Daca nu esti genul de persoana care sa gateasca in mod normal, nu trebuie sa-ti faci griji. Am ales retete simple, usoare, cu dovleac, care sa-ti parfumeze casa si sa-ti incante papilele gustative. Iar daca te temi ca nu ai cele necesare prin bucatarie, este importan sa stii ca pentru retelel selectate vei avea nevoie de un minim de accesorii pentru gatit.  Pe site-urile de reduceri gasesti o multime oferte pentru accesorii bucatarie iftine. Prin urmare nu trebuie sa dai sume uriase de bani pentru a te putea bucura de propriul set accesorii gatit.

Iata cele trei retete culinare de toamna cu dovleac, pe care le poti prepara acasa, cu ingrediente simple. Toata familia le va adora!

Supa crema de dovleac si morcov

Ingrediente

  • 1 dovleac de marime medie (dovleac placintar)
  • 6 fire de cimbru, proaspete
  • 4 fire de salvie, proaspete
  • ¼ lingurita piper cayenne
  • ¼ lingurita scortisoara
  • sare
  • piper
  • 1 ceapa alba, mare
  • 3-4 morcovi
  • 1 tija de telina
  • smantana pentru gatit (dupa gust)

Cum se prepara

Legumele si dovleacul se spala bine si se curata de coaja si se taie cuburi maricele. Salvia si cimbrul se spala si se leaga impreuna intr-un mic buchetel.

Intr-o oala incapatoare adauga piperul cayenne, scortisoara, cinci cani de apa, sare si piper. Amesteca bine, apoi adauga dovleacul, buchetelul de ierburi aromatice, ceapa, morcovii si telina. Cand toate sunt bine fierte se stinge focul si se lasa supa sa se raceasca. Se scoate buchetelul de ierburi si se paseaza continutul.

Peste acesta se lasa se adauga smantana de gatit si se pune sare si piper dupa gust. Se lassa sa sea intr-un clocot si se stinge. Se serveste cu crutoane. 

Inainte de a servi supa, incinge uleiul de masline intr-o tigaie si adauga semintele de dovleac. Caleste-le timp de 3-4 minute, apoi adauga paprika si putina scortisoara, precum si salvia tocata. Continua sa calesti totul timp de 2-3 minute, sau pana cand semintele devin crocante.

Dovleac umplut cu cuscus

Ingrediente:

  • 1 dovleac placintar mic
  • 200 g cuscus
  • 1 ceapa
  • 1 cana de suc de rosii
  • 1 lingura de ulei
  • sare
  • piper

Cum se prepara:

Fierbe cuscusul urmand indicatiile de pe ambalaj. Taie dovleacul pe verticala si indeparteaza semintele. Scobeste apoi miezul cu ajutorul unei linguri. Toaca miezul marunt si amesteca-l cu cuscusul fiert. Tocoaca ceapa marunt si amestec-o in compozitia de cuscus. Adauga si uleiul si asezoneaza dupa gust cu sare si piper. Umple cele doua jumatati de dovleac cu compozitia obtinuta si toarna desupra sucul de rosii. Coace dovlecii pana cand se inmoaie iar la suprafata sunt maronii.

Chec cu dovleac, un deliciu in zilele de toamna

 Ingrediente

  • 220g unt, la temperatura camerei
  • 320g faina
  • 220g zahar brun
  • 200g zahar alb
  • 2 plicuri praf de copt
  • 2 lingurite scortisoara
  • ¾ lingurita pudra de cuisoare
  • 2 cani dovleac ras pe razatoarea mica
  • 3 oua mari
  • 120 grame lapte batut
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 1 praf de sare

Cum se prepara

Preincalzeste cuptorul la 180oC. Unge o tava pentru cozonac cu unt si tapeteaz-o cu faina. Daca doresti poti tapeta tava cu hartie de copt.

Intr-un vas incapator adauga faina, sarea, praful de copt, zaharul brun, zaharul alb, scortisoara si nucsoarele si amesteca foarte bine. Adauga apoi dovleacul ras si amesteca bine.

Intr-un alt bol mixeaza untul pana devine spumos. Incorporeaza apoi vanilia si adauga treptat cate un ou. La final incorporeaza si laptele batut. Adauga acest amestec peste ingredientele uscate si incorporeaza-l usor cu ajutorul unei linguri de lemn.

Adauga aluatul obtinut in tava (in functie de dimensiunea acesteia este popsibil sa ai nevoie de doua tavi) si coace checul timp de 35 de minute. Cand este gata, scoate checul din cuptor si lasa-l sa se raceasca in tava in care s-a copt. Cand s-a racit complet il poti scoate si il poti taia felii.

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului