Sfaturi culinare

#sfanta maria #sarbatoare #meniu #retete

Retete pentru masa de Sfanta Maria

Sfanta Maria este una dintre cele mai importante sarbatori de la noi. Pentru cei care poarta numele acestei sfinte este momentul potrivit pentru petreceri alaturi de prieteni si familie. Daca ai sarbatoriti in familie sau pur si simplu vrei sa prepari ceva special pentru aceasta sarbatoare, poti alege cateva dintre variantele noastre de retete.

 

Aperitive pentru masa de Sfanta Maria
 

Sfanta Maria este o sarbatoare iubita la noi in tara. Dupa o perioada de doua saptamani de post, este timpul pentru chef si voie buna. Pentru aperitivele de la masa de Sfanta Maria noi va propunem cateva preparate pe baza de peste. Asezate frumos pe un platou mare, cu foi de salata verde si felii de lamaie, aperitivele din carne de peste vor fi cu siguranta un punct de atractie al petrecerii tale.
 
fumat . Pentru un strop de savoare poti adauga si putin usturoi pisat in pasta de cartofi.
 
Sursa foto: anglersnet.co.uk
 
Chiftelutele din peste sunt alte preparate din meniul tau de sarbatoare. Micute si crocante, aceste chiftelute sunt usoare si savuroase in acelasi timp. Pentru un aspect frumos, poti aseza chiftelutele pe scobitoare cu cuburi de legume proaspete.
 
mydish.co.uk

Placinta cu peste este un preparat gustos si usor in acelasi timp. Amestecul de cartofi, peste si sosul de lapte este unul savuros. Placinta este o alegere potrivita pentru masa de Sfanta Maria. O poti taia in diverse forme si o poti asezona cu verdeata tocata.

Sursa foto: bim.ie

Salata de icre nu trebuie sa lipseasca dintr-un meniu cu peste. Acest fel de mancare este unul dintre cele mai apreciate. Este un aperitiv gustos si hranitor. Pentru masa de Sfanta Maria, poti aseza salata de icre pe feliide paine prajita sau foccaccia si o poti asezona cu feliute de masline.

Checul cu verdeata si ciuperci este un aperitiv sanatos si usor. Pentru a mai colora putin meniul tau de Sfanta Maria, poti prepara acest chec cu verdeturi. Acest preparat nu necesita multe ingrediente. Checul poate fi asezonat si cu felii de ardei gras rosu si verde.

Sursa foto: acasa.ro

Salata de vinete este o salata de sezon, apreciata de foarta multa lume. Este si foarte sanatoasa, cu multe vitamine si minerale. salata de vinete se poate aseza pe painici si asezonata cu felii de rosii.



Ciorbe pentru masa de Sfanta Maria
 

Storceagul este o ciorba de peste traditionala in satele din Delta, in special in Sfantul Gheorghe. Carnea de peste alb, mirodeniile si legumele proaspete fac din aceasta ciorba un deliciu. Iti va fi foarte greu sa te multumesti doar cu o portie. Pentru masa de Sfanta Maria, aceasta ciorba este o alegere potrivita, cu care iti vei surprinde invitatii si familia.

Sursa foto: acasa.ro

Ciorba radauteana este varianta mai usoara a ciorbei de burta. Realizat din pui, ciorba radauteana este foarte gustoasa. Specifica nordului Moldovei, ciorba radauteana se drege cu smantana si verdeata tocata pe deasupra.

Ciorba de vacuta este hranitoare si una dintre cele mai apreciate. Pofticiosii innebuniti dupa mancarurile ca la mama acasa nu vor refuza niciodata aceasta ciorba cu adevarat savuroasa. Dreasa cu smantana si tarhon, aceasta ciorba este un deliciu. Se mai poate asezona si cu ardei iute si verdeata tocata.



Feluri principale pentru masa de Sfanta Maria
 

Scrumbia este un peste special si savuros. Pregatita la gratar sau la cuptor, in folie de copt, scrumbia este apreciata de iubitorii de peste. Asezonata cu patrunjel si zeama de lamaie, sau cu mamaliguta si mujdei ca in Dobrogea, scrumbia este o delicatesa care nu trebuie sa lipseasca din meniul amatorilor de peste. Acest fel de mancare este usor de pregatit. Pentru un plus de savoare, poti garnisi scrumbia cu zeama care s-a alasat in folia de copt.

Sursa foto: acasa.ro

Cei are vor sa manance ceva mai usor, insa la fel de savuros poti pregati pui la cuptor cu mirodenii. Amestecul de scortisoara, nucsoara si cuisoare va da o aroma si un gust cu adevarat speciale, care nu te vor lasa indiferent.

Carnea de porc cu bacon si ciuperci este o combinatie extrem de gustoasa pentru cei carora le place carnea de porc. Aromele sale placute si fragezimea carnii fac din acest preparat unul ravnit de gurmanzi. Asezonat cu un pahar de vin rosu, aceasta mancare este un deliciu.

De la nicio masa de sarbatoare nu pot sa lipseasca sarmalutele in foi de varza cu mamaliguta. Cel mai apreciat fel de mancare traditional romanesc este o sursa de mandrie in randul gospodinelor care se intrec in retete cat mai savuroase. Pe masa de Sfanta Maria, sarmalutele merg bine cu un vin rosu.



Salate pentru masa de Sfanta Maria

 

Salata de legume la gratar este o salata delicioasa, potrivita pentru zilele de vara. Legumele marinate si caramelizate au o savoare deosebita. In combinatie cu branza topita si feliile de paine prajita vei obtine un preparat special, cu care iti vei incanta invitatii.

Sursa foto: aww.ninemsn.com.au

Salata de rosii cu ceapa este ideala pentru zilele toride de vara. Este o salata sanatoasa, usor de preparat si potrivita pentru cei care sunt la dieta. Aceasta salata se serveste ca garnitura pentru preparatele din pui la gratar. O mai poti servi si simpla, cu branza de capra rasa pe deasupra si focaccia.

Sursa foto: thefoodpornographer.com

Una dintre salatele sezonul este salata cu fasole verde, rosii si porumb. Este o mancare usoara si aromata. Salata cu fasole verde, rosii si porumb se serveste rece, ca garnitura la preparatele din carne la gratar.

Sursa foto: wholefoodsmarket.com

Deserturi pentru masa de Sfanta Maria

 

Prajitura cu fructe de sezon se prepara repede si este un desert potrivit pentru zilele de vara. Iaurtul si fructele vor face din aceasta prajitura un deliciu racoros. Pentru masa de Sfanta Maria, aceasta prajitura va fi una apreciata, mai ales daca o prepari cu visine.

Sursa foto: happyhomebaking.blogspot.co

Pentru desertul de Sfanta Maria poti prepara si o inghetata din fructe. Zmeura este unul dintre cele mai savuroase fructe ale sezonului. Vei obtine o inghetata savuroasa, dulce-acrisoara, care va compensa mancarurile grele din meniu.

Sursa foto: tofufortwo.net

O alta reteta delicioasa pentru meniul tau de sarbatoare este si placinta cu mure. Pentru aceasta prajitura poti folosi si fructe inghetate. Poti asezona placinta cu o cupa de inghetata de lamaie si fructe  de padure proaspete. 

Sursa foto: imperative-info.com

Bauturi pentru masa de Sfanta Maria

 

Din meniul tau de sarbatoare nu pot sa lipseasca bauturile. Pe langa sucurile racoritoare, vinurile aromate pentru peste si preparatele din carne si berea rece, pe masa ta de Sfanta Maria trebuie sa se regaseasca si cateva bauturi speciale.

Punciul din fructe inghetate este o bautura racoritoare si foarte gustoasa. Usor de preparat, aceasta bautura te va racori si binedispune. Se serveste in pahare tinute la rece si cu cuburi de gheata.

Sursa foto: fusionlivingblog.com

Limonada este una dintre cele mai vechi bauturi si alegerea potrivita pentru o zi calduroasa. Reteta traditionala cuprinde lamai, apa si zahar, insa se mai pot adauga si afine, menta si miere de albine. Aceasta bautura racoritoare nu trebuie sa lipseasca de pe masa ta nici la zi de sarbatoare. Tine-o la rece din timp si serveste-o cu cuburi de gheata pentru musafirii insetati.

Sursa foto: randiann.wordpress.com

Ginul tonic este o bautura foarte apreciata mai ales in perioada de vara. Ginul tonic nu contine foarte mult alcool si poate fi baut de oricine. In ziua de Sfanta Maria, invitatii tai vor fi cu siguranta incantati de acest cocktail gustos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului