Ciupercile sunt un bun inlocuitor pentru carne, sunt gustoase si bogate in nutrienti. Foloseste-le pentru a pregati mancaruri din alimente simple, usor de digerat.
Avantajele ciupercilor in bucatarie
Foloseste ciuperci in preparate atunci cand vrei sa inlocuiesti carnea cu altceva si sa maresti cantitatea consumata de legume. Ciupercile sunt hranitoare, adauga consistenta mancarii si costa mai putin decat carnea.
Un alt avantaj al ciupercilor il reprezinta numarul mai redus de calorii si grasime. In schimb, nu trebuie sa faci rabat de la calitate sau gust. Ciupercile contin vitamina B si D, potasiu, cupru, fosfor, zinc, magneziu precum si antioxidanti care sunt benefici pentru sistemul imunitar.
Daca vei folosi ciuperci proaspete in locul celor de la conserva, textura si gustul vor fi mult mai placute.
Cum sa gatesti ciupercile sanatos
1. Taie ciupercile marunt si amesteca-le cu carne pentru a da consistenta mancarii si a suplimenta cantitatea de legume. Poti condimenta aceste legume la fel cum faci cu carnea. Dintr-o compozitie de carne si ciuperci poti pregati burgeri de casa.
2. Pregateste un risotto cu pui si ciuperci. Este o mancare usor de digerat, din ingrediente simple si care va fi pe gustul tuturor. Serveste-o la pranz sau cina.
3. Foloseste ciupercile in preparatele pe baza de paste. Amesteca pastele cu ciuperci cu ulei de masline si usturoi pentru o aroma deosebita. Le poti folosi simple, cu carne de pui sau peste.
4. Opteaza pentru ciuperci cand trebuie sa faci un fel de mancare vegetarian sau in perioadele de post. Ardeii umpluti cu orez si ciuperci sunt un preparat sanatos, pe baza de legume si orez. Un alt preparat de post foarte gustos este ciulamaua de ciuperci.
5. Daca tii dieta sau vrei sa faci o mancare usor de digerat, combina ciupercile cu alte legume, ca de exemplu, fasolea verde cu ciuperci. Din aceeasi categorie face parte si mancarea de ciuperci cu sparanghel.
Tot pentru dieta sau pentru o alimentatie sanatoasa poti pregati salate din ciuperci cu plante aromatice . O salata de ciuperci cu lamaie se condimenteaza cu arpagic , patrunjel, tarhon.
Foto: ilovefoodsomuch.com