Sfaturi culinare

#martipan #deserturi #bucatarie germana

Secretele bucatariei germane: 5 curiozitati despre martipan, "plastilina" dulce care innobileaza deserturile

Martipanul este o pasta elastica, dulce si savuroasa cu care se decoreaza deserturile. Desi la inceput, a fost folosit mai mult pentru imbracarea torturilor rafinate sau pentru crearea unor figurine din zahar, pe masura ce a trecut timpul, aceasta "plastilina dulce" cu care se "joaca" bucatarii din intreaga lume a inceput sa fie folosita la deserturi dintre cele mai variate. Descopera cateva curiozitati despre aceasta pasta delicioasa!

1. Martipanul nu este doar o simpla pasta de zahar, colorata si modelata dupa inspiratia si bunul plac al bucatarilor. Este un produs consistent, bogat in gustul si aroma inegalabila a migdalelor, ingredientele principale din compozitia lui. Formula complexa dupa care este preparat martipanul contine intre 28% si 33% migdale de cea mai buna calitate.

2. Etimologia termenului martipan provine din araba, de la cuvantul "mautaban", care semnifica "cineva care sta cuminte ca un rege". La inceput, numele a fost dat unei monede din Bizantia. Prima tara in care s-a preparat martipan, ca produs alimentar asemanator cu cel din ziua de astazi, a fost Spania, la Toledo. Cu toate aceste, nemtii raman poporul care a reusit sa transforme martipanul intr-o delicatesa rafinata.

3. In Evul Mediu, martipanul era comercializat doar in farmacii, intrucat era utilizat ca tratament pentru diverse boli fizice si mentale. Farmacistii foloseau numele latin al acestuia "Marci panis". Era un remediu accesibil doar rangurilor inalte ale acelor vremuri.

4. Martipanul nu este doar un produs decorativ, ci si un energizant natural al organismului, util persoanelor care depun efort fizic sau psihic prelungit. Efectul energizant este datorat continutului bogate de migdale. Acestea reprezinta o sursa bogata de lecitina, o lipida esentiala creierului, care stimuleaza activitatea nervoasa si reuseste sa mentina organismul in forma.

5. Desi astazi este folosit in mai toate bucatariile lumii si decoreaza deserturi dintre cele mai diverse, in trecut, martipanul era folosita doar pentru imbracarea torturilor si prepararea deserturilor rafinate ale persoanelor de rang nobiliar.

Sursa foto: vk.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului