Sfaturi culinare

#ulei #mancare #sfaturi culinare #gatit #prajire #ingrediente

Sfaturi pentru prajirea mancarii

Cand gatesti mancarea prin prajire , este bine sa alegi cel mai potrivit ulei, in functie de ingredietele pregatite si sa respecti cateva reguli de baza, pentru un rezultat satisfacator.
 

In ce prajesti
 

Pentru a praji mancarea, vei avea nevoie de un tip de grasime. Poti folosi snanina pentru a praji carne de porc, carne de pui, peste, cartofi etc. Uneori se face o combinatie de slanina si unt, pentru a crea o balanta a gustului.

Untul este cea de-a doua posibilitate. Acesta este folosit in special pentru sotarea legumelor sau condimentelor, dar si pentru carne, mai putin insa pentru cartofi.

Uleiul de masline este bogat in vitamina E, suporta temperaturi inalte si este folosit cam la orice tip de prajire.

Uleiul de floarea soarelui nu se foloseste in general pentru preparate care necesita prajirea la temperaturi foarte mari. Acesta este insa de folos pentru oua, legume, carne etc.
 

Cat ulei folosesti pentru prajire
 

Pentru baia de ulei folosita la prajeli precum gogosile sau cartofii prajiti, vei avea nevoie de mult ulei, cel putin un litru. In aceste cazuri este important sa folosesti suficient ulei deoarece, in caz contrar, o cantitate prea mare de ingrediente va raci uleiul. In acest caz, ingredientele nu doar se prajesc, dar vor si absorbi o mare cantitate de ulei, ceea ce duce la preparate grase si neplacute.

Poti preveni acest lucru punand o cantitate apreciabila, de cel putin 1 litru sau mai mult de ulei. Introdu alimentele de prajit treptat, lasand uleiul sa revina de fiecare data la temperaturile mari. Uleiul este destul de incins atunci cand alimentul de prajit este introdus in cratita si revine la suprafata sfaraind.

Pentru o simpla omleta , este recomandat sa folosesti numai 1 lingurita de ulei. In acest fel, ouale nu vor fi grase, dar vor avea consistenta.
 

Cum pregatesti alimentele de prajit
 

Asigura-te ca ingredientele de prajit nu au stropi de apa. Usuca-le cu prosoape de hartie sau imbraca-le in faina, pesmet etc.

Toarna uleiul in tigaie, lasand marginile libere. Astfel, cand vei adauga alimentele, stropii nu vor fi atat de aproape de margini. Asteapta ca uleiul sa se incinga inainte sa pui ingredientele in tigaie. Adauga alimentele lasand suficient spatiu intre ele. Numai asa vei avea o mancare prajita uniform, nu fiarta si nu facuta doar pe jumatate. Un alt motiv pentru care nu trebuie sa inghesui mancarea este tocmai faptul ca aceasta va raci uleiul si-l va absorbi.



Sursa foto: photo-dict.faqs.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului