Sfaturi culinare

#sofran #condimente #turmeric # bucatarie indiana #bucatarie mediteraneana #annatto

Sofranul, cel mai scump condiment din lume si 5 mirodenii care il inlocuiesc cu succes

Sofranul este considerat cel mai scump condiment din lume, intrucat se obtine foarte greu, din florile violacee culese manual. Desi este folosit din plin in bucataria mediteraneana, orientala sau asiatica, sofranul nu este un condiment la indemana oricarui bucatar amator. Insa nu inseamna ca nu te poti bucura de aroma inedita si culoarea pe care acesta le ofera mancarurilor. Exista cateva condimente inlocuitoare, mult mai accesibile, care indeplinesc o mare parte din proprietatile sofranului la gatit!

1. Turmeric

Turmericul este cel mai popular condiment utilizat pentru inlocuirea sofranului. Este utilizat frecvent si de bucatari profesionisti, datorita faptului ca se apropie, cel mai mult, ca textura si gust, de pretiosul sofran. Cu toate acestea, finii cunoscatori ai gustului si aromei inconfundabile a sofranului fac usor diferenta intre preparatele asezonate cu turmeric si cele in care s-a folosit nobilul condiment.

2. Pudra de curry

Desi nu are proprietati foarte asemanatoare la gust, pudra de curry este cel mai adesea folosita ca inlocuitor pentru sofran, in special in preparatele spaniole sau orientale, pentru culoarea pe care o ofera acestora. Desi are o aroma diferita de sofran, gustul dulce-iute al curry-ului este apreciat ca apropiindu-se destul de mult de savoarea acestui condiment scump.

3. Sofran salbatic

Un "frate vitreg" al sofranului este sofranul salbatic, foarte apropiat ca textura, culoare si gust de cel autentic, dar nici pe departe la fel de savuros, spun specialistii. Cu toate acestea, este o varianta accesibila si la indemana oricui pentru retetele in care aceasta mirodenie isi pune amprenta.

4. Seminte de annatto

Semintele de annatto sunt considerate un inlocuitor de seama al sofranului, intrucat imprumuta nu doar culoarea acestuia, ci si aromele speciale pe care aceasta mirodenie costisitoare le ofera mancarurilor. Cu toate acestea, profesionistii sustin ca semintele de annatto au o aroma dulce-picanta, cu influente de nucsoara, in timp ce gustul sofranului este usor amarui si iute.

5. Sofranel

Sofranelul este o varianta mai ieftina a sofranului, dar si ceva mai slab calitativa. Cu toate acestea, are proprietati similare cu ale costistorului condiment. Imprumuta culoarea galbuie preparatelor, chiar daca gustul ramane unul pregnant de nuca sau cereale, diferit de cel al sofranului.

Foto: mensxp.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare