Sfaturi culinare

#gustari carne # gustari calde #gustari dulci #gustari sanatoase

Top 3 gustari calde din carne

Gustarile reprezinta in gastronomia romaneasca, primul preparat (cald sau rece), oferit inaintea felului principal la pranz sau cina, de regula in cantitate redusa, pentru a deschide pofta de mancare, dand consumatorului posibilitatea de a aprecia si celelalte preparate culinare incluse in meniu.

In cele ce urmeaza iti prezentam 3 dintre cele mai cunoscute si des intalnite gustari calde pe baza de carne, impreuna cu lista ingredientelor si modul lor de preparare.

1. Platou cu carne de porc la gratar (muschiulet si cotlet de porc)

Sosul se obtine punand intr-un castron incapator o legatura patrunjel verde tocat, 2 cepe rosii taiate cubulete, rosii cherry, 2 catei de usturoi maruntiti, 100 mililitri ulei de masline, 5 linguri otet balsamic, o lingurita ardei chili taiat marunt, sare si piper negru dupa gust. Sosul se serveste cu carne, peste sau cu orice alt preparat doresti.

Ingrediente pentru muschiuletul de porc: 1 muschiulet de porc de 35 – 40 centimetri, 80 grame unt, o lingura patrunjel tocat, ardei iute tocat marunt, 2 catei de usturoi, o lingura ulei de masline, sare si piper

Pentru marinarea muschiuletului de porc, se pune intr-un vas untul moale la temperatura camerei, patrunjelul, ardeiul chili, cateii de usturoi maruntiti, sarea si piperul negru si se amesteca. Se condimenteaza muschiuletul de porc cu sare, piper negru si ulei de masline se maseaza bine si se adauga jumatate din cantitatea de unt aromat, se mai maseaza putin apoi se lasa sa stea 20 minute. Pe grillul bine incins, se rumeneste bine pe toate partile. Se scoate apoi pe un tocator, se taie medalioane de aproximativ 2 centimetri grosime, se intorc pe gratar,  se ung cu cealalta jumatate ramasa de unt aromat si se frig 2-3 minute pe fiecare parte. Este important sa nu fie roz in interior. Se scot medalioanele de muschiulet intr-un bol se acopera cu untul ramas, se amesteca si se servesc cu sos.

Ingrediente pentru cotletele de porc: 4 cotlete de porc cu os, o lingurita condimente pentru carnea de porc, o lingurita boia dulce, o lingura patrunjel tocat, rozmarin proaspat, 2 linguri ulei de masline, sare si piper.

Pentru marinarea cotletului de porc se amesteca toate ingredientele pentru cotlet de porc si se maseaza carnea. Se lasa la marinat 40 de minute. Se gatesc cotletele de porc 7-8 minute pe gratarul incins sau in functie de grosimea carnii. Se iau apoi de pe gratar si se servesc cu sos.

De esti un iubitor de mancare la gratar, pentru a-ti stimula imaginatia si poftele, poti incerca feluri noi accesand retete cu carne de gratar, oferite de o platforma de specialitate.

2. Pachetele cu carnaciori

Lista ingredientelor

  • Carnaciori proaspeti,
  • Ceapa verde, ardei, ridichi,
  • Usturoi,
  • Ghimbir,
  • Ulei de susan,
  • Sos iute,
  • Zahar,
  • Zeama de limeta,
  • Sos de soia,
  • Foi de orez,
  • Ulei pentru prajit,
  • Sare si piper.

Modul de preparare

Carnaciorii proaspeti se trag la tigaie sau se frig pe gratar. Se pot folosi carnaciori de pui sau carnaciori de porc cruzi si proaspeti.

Carnaciorii fripti se scot pe hartie absorbanta, indepartandu-se in acest fel grasimea din timpul gatirii, iar ceapa verde, ridichile si ardeii se taie in felii. Legumele fin toate se pun intr-un bol, se adauga usturoiul si ghimbirul dat prin razatoarea fina, uleiul de susan, sosul iute, zaharul, zeama de limeta, sosul de soia, sare si piper dupa gust. Cu aceasta salata se vor impacheta pachetelele.

Se umezeste cate o foaie de orez sub jet de apa rece pana devine moale si usor de impachetat, se pune apoi pe un prosop de bucatarie curat si se adauga o cantitate potrivita de salata si cate un carnacior.

Foile se ruleaza cat mai strans aducand marginile foii umede peste umplutura si se va evita sa ramana aer inauntru.

Pachetelele astfel formate se aseaza pe un platou fara a se atinge unele de altele pentru a nu se lipi intre ele.

Intr-o tigaie se incinge uleiul pentru prajit si se prajesc pe rand pachetelele fara a se inghesui in tigaie. Uleiul trebuie sa fie suficient cam de 3-4 cm in tigaie. Pachetelele se vor praji pe toate partile pana devin crocante si aurii.

Pachetelele cu carnaciori se scot pe hartie absorbanta si se servesc imediat, calde, alaturi de sosul preferat.

3. Clatite cu carne tocata si ciuperci, la cuptor

Lista ingredientelor

  • 8 clatite subtiri,
  • 300 de grame de carne tocata slaba de porc sau de vita, pui etc.,
  • 1 galbenus,
  • 250 de grame de ciuperci, tocate,
  • 1 ceapa mica tocata fin,
  • 1 catel de usturoi, zdrobit,
  • 1 lingura de ulei,
  • 30 de grame unt,
  • 80 de grame de smantana lichida pentru gatit,
  • 1 legatura de patrunjel,
  • 1 ardei iute mic, tocat marunt,
  • 1 tija de telina apio, tocata cubulete,
  • 100 mililitri vin alb,
  • Sare si piper.

Modul de preparare

Pentru a prepara clatitele cu carne tocata si ciuperci, la cuptor se incinge o tigaie pe foc, se adauga 1 lingura de ulei si apoi imediat carnea tocata. Se amesteca bine pana cand carnea se deschide la culoare. Se scoate carnea din tigaie si se pastreaza intr-un castron deoparte.

In grasimea ramasa in tigaie se adauga ceapa, ardeiul, telina si ciupercile tocate. Se presara un praf de sare si se caleste totul la foc potrivit, amestecand des, pana cand legumele se vor inmuia ir lichidul lasat de acestea se va evapora. Se pune carnea tocata inapoi in tigaie si se adauga vinul. Se mai gateste pe foc iute pana ce vinul se evapora complet, se asezoneaza cu sare si piper si se pune intr-un vas, sa se raceasca.

Pana umplutura de racoreste, se pregatesc clatitele, avand in vedere sa nu se adauge in compozitia acestora zahar sau diferite arome.

Cuptorul se preincalzeste la 190 grade Celsius. La umplutura racorita se adauga galbenusul de ou si patrunjelul verde tocat, se mai potriveste gustul de sare si piper dupa preferinta.

Se unge cu unt o forma gratinabila de o marime potrivita pentru clatite, restul de unt se pastreaza deoparte. Fiecare clatita se umple cu cate 2 linguri de umplutura, apoi se impacheteaza si se ruleaza.

Clatitele astfel obtinute se aranjeaza in forma unsa cu unt, iar deasupra acestora se pune restul de unt taiat in cubulete mici si 80 de mililitri de smantana lichida. Clatitele se dau la cuptor pentru 20-25 de minute.

Dupa ce au stat la cuptor clatitele sunt usor rumene la suprafata si au absorbit untul si smantana din forma, devenind foarte gustoase  si fragede. Se lasa la odihnit pentru aproximativ  10 minute apoi se servesc alaturi de cu un sos de ciuperci cu smantana sau cu un sos brun de carne sau doar cu smantana.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/LUv656869_A

Advertorial 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete