Sfaturi culinare

#friptura #struguri #sarmale # crap # retete revelion #placinta branza #traditii revelion #salata boeuf

Traditii culinare de Revelion in intreaga lume

Noaptea de Revelion este pentru toate popoarele lumii un moment-cheie in care hainele, gesturile si preparatele delicioase de pe masa influenteaza modul in care se va desfasura anul aflat pe cale sa inceapa. Mancarea joaca un rol principal in acest peisaj cu accente mistice, nu doar in Romania, ci si in intreaga lume.

Zicala "esti ceea ce mananci" pare sa fie pe deplin valorificata de Revelion. O masa bogata nu este de bun augur doar datorita abundentei preparatelor, ci si gratie simbolurilor din spatele acestora. Iata cateva traditii culinare de Revelion din intreaga lume!

Traditii culinare romanesti de Revelion

Alaturi de nelipsita friptura si salata boeuf, pe masa romanilor de Revelion se mai pun si diverse preparate culinare din boabe (fasole, mazare etc.), despre care se crede ca vor aduce mai multi bani in noul an.



Carnea de porc se regaseste in sarmale si in specialitati diverse din carne, intrucat se crede ca ea aduce noroc si abundenta intr-o gospodarie. Potrivit traditiei romanesti stravechi, este de preferat ca de Revelion sa nu se serveasca la masa carne de pasare, intrucat aceasta ar aduce ghinion.

Un alt preparat traditional pentru noaptea de Revelion pe plaiurile mioritice este placinta de branza, in care se ascunde un banut de argint. Cine gaseste "comoara" ascunsa printre foile fragede si branza dulce cu stafide va fi cel mai norocos in anul urmator.

Traditii culinare straine in noaptea de Revelion

Spaniolii au o abordare mai dietetica asupra alimentelor care ar trebui sa fie consumate in noaptea dintre ani. Acesta mananca fiecare cate 12 boabe de struguri si isi pun 12 dorinte (pentru fiecare dintre cele 12 luni ale anului), exact la 12 noaptea.



In Belgia, prima specialitate culinara consumata pe 1 ianuarie este un soi de varza murata cu carnati, numita "choucroute", dar nu oricum: cu o moneda ascunsa sub farfurie, in mana sau in buzunar, pentru invocarea bogatiei in noul an.



In Italia, noaptea de Anul Nou se numeste "Capodanno" si este intotdeauna insotita de un festin bogat, cu cele mai alese bucate, in randul carora vedeta este carnea de porc (considerata si aici un talisman norocos).

La Greci, Revelionul nu trece fara o portie sanatoasa de "vassilopitta", o prajitura in care este ascunsa o moneda de argint si aur. Cine gaseste moneda devine cel mai norocos in anul urmator.




La germani, de Revelion nu lipseste crapul din meniu, intrucat este considerat aducator de sanatate si noroc.

Sursa foto: salon.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului