Sfaturi culinare

#ulei #sfaturi culinare #trucuri de gatit #inlocuite ulei #gatit fara ulei

Trucuri de gatit fara ulei

Uleiul vegetal este nociv pentru sanatate atunci cand este folosit la gatit. Pe langa faptul ca este bogat in grasimi saturate, nesanatoase, atunci cand atinge un punct de fierbere sau prajire, elimina substante cancerigene si afecteaza stomacul, ficatul si alte organe importante din corp. Pastreaza uleiurile vegetale (in special cel de masline extravirgin) doar pentru salate si foloseste alternative sanatoase pentru gatit!


Foloseste tigai si vase de gatit speciale, care nu necesita ulei!

Cel mai simplu mod in care poti renunta complet la gatitul cu ulei este sa-ti procuri vase si tigai din materiale speciale, antiaderente.

Printre vasele de gatit fara ulei care nu ar trebui sa iti lipseasca din bucatarie se numara:

  • tigaile din teflon, antiaderente;
  • vasele din sticla sau iena;
  • vasele din portelan;
  • tigai stil wok;
  • vase din otel inoxidabil.

Inlocuieste uleiul cu apa sau supa pentru sotat legume!

Una dintre principalele probleme care se ridica atunci cand vrei sa elimini uleiul din preparea alimentelor este cu ce sotezi sau inabusi legumele - ceapa, morcovul, telina etc. Desi erai obisnuita sa calesti legumele si carnea in ulei vegetal, afla ca acestea pot fi sotate si cu ajutorul apei sau supei. Preparatele capata astfel un gust la fel de savuros, dar mult mai sanatos.


Foloseste foaie de copt pentru prajituri si alte preparate!

Atunci cand ai de gatit preparate care necesita ungerea tavii cu ulei sau unt, poti inlocui aceste grasimi saturate si nesanatoase fie cu faina, fie cu foaie de copt, care impiedica prinderea preparatului de fundul tavii.


Inlocuieste uleiul din mancaruri sau salate cu smantana, iaurturi sau sosuri vegetale!

Unele deserturi si preparate culinare au, printre ingrediente, si ulei. Pentru a compensa excluderea uleiului vegetal din reteta, poti adauga fie smantana sau iaurt, fie sosuri de legume sau fructe, in functie de fiecare reteta in parte.

Adauga in salatele de legume cat mai multe condimente si ierburi aromatice, dar si sosuri de legume, si nici nu vei simti lipsa uleiului.

Sursa foto: ua.convdocs.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului