Unt de casa si unt de post: 2 retete ieftine si sanatoase care se prepara rapid

Sfaturi culinare

#culinar #unt #unt de casa #cum sa faci unt # unt de post # retete unt #foto retete

Unt de casa si unt de post: 2 retete ieftine si sanatoase care se prepara rapid

Untul nu mai este consumat doar la micul dejun, cu dulceata sau marmelada, ci a devenit un ingredient de nelipsit dintr-o multime de preparate culinare.
Untul nu mai este consumat doar la micul dejun, cu dulceata sau marmelada, ci a devenit un ingredient de nelipsit dintr-o multime de preparate culinare.

Intrucat untul din comert este adesea pus la zid de specialisti, din cauza continutului mare de grasimi care afecteaza inima si sanatatea, ne-am gandit sa-ti oferim o reteta simpla si ceva mai putin grasa, pe care sa o prepari in casa. Daca tot este post, atunci incearca si o reteta de unt vegetal, plin de savoare si nutrienti esentiali pentru sanatate!

Unt de casa (de dulce)

Ingrediente:

  • 1 l smantana grasa
  • sare


Mod de preparare:

Pe langa cele doua ingrediente simple, ai nevoie de cateva ustensile esentiale care sa faciliteze procesul de preparare a untului: spatula, strecuratoare si mixer.

Scoate smantana din frigider si las-o sa ajunga la temperatura camerei. Intre timp, raceste bolul pentru mixer (baga-l la congelator putin), apoi toarna smantana si freac-o cu mixerul aproximativ 15 minute. Dupa primele minute, smantana se transforma in frisca, iar pe masura ce mixezi, se intareste si incepe sa se separe grasimea (untul) de lichid. Pune untul format intr-o strecuratoare si toarna peste el apa cu gheata. Preseaza untul cu o spatula, pentru a elimina zerul. Asezoneaza untul cu sare si modeleaza-l in calupuri, apoi pune-l la frigider in vase de sticla sau hartie.


 

Unt de post

Ingrediente:

  • 240 ml ulei de cocos organic (nerafinat, in forma lichida)
  • 2 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 1/8 lingurita sofran (turmeric) - pentru culoare - optional
  • 1/2 lingurita sare de mare

Mod de preparare:

Toarna toate ingredientele in bolul pentru mixer si pune vasul intr-altul mai mare, in care pui apa rece si cuburi de gheata. Cu bolul introdus in gheata, da drumul la mixer si amesteca bine ingredientele, la viteza cea mai mare, pana cand ingredientele se incorporeaza si capata o textura asemanatoare untului. Modeleaza untul format intr-o casoleta sau intr-un vas de sticla si tine-l la frigider.



Foto: Belladia.typepad.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului