Sfaturi culinare

#pate #branza #galafood #vin

Vinul de Porto

Vinul de Porto provine din regiunea raului Douro, de unde provin si vinurile seci cele mai bune, din Portugalia si Spania. Acest rau care strabate peninsula Iberica dinspre est spre vest, separa regiunea muntoasa si calcaroasa din nord fata de restul peninsulei. Vinul de Porto a fost trimis din Porto catre Anglia, de catre marinarii britanici , incepand cu 1670. Numele lui vine de la orasul port din care este incarcat OPORTO.

In aceasta regiune, mai ales in Portugalia, sunt cultivate cele mai nobile soiuri locale de struguri, dar care au fost inregistrate DOC in diverse cupaje cu struguri mai mult sai mai putin celebri : Caladoc, Alicante Bouschet, Alvarinho, Tinta Roriz si Tinat Franca, Touriga National. Despre acesta din urma m-am indragostit iremediabil si as vorbi si scrie despre el o carte intreaga.

Trebuie sa spunem ca toate la un loc: solul calcaros, inaltimile dealurilor, expunerea solara indelungata, briza oecanului Atlantic fac o magie si transforma strugurii din acea regiune intr-o superba licoare dura, , taninoasa, cu un gust final de trufe, tutun, fructe de padure. Daca inchizi ochii in timp ce bei vinul din acea regiune te vei intreba daca mananci bei, vei fi confuz fiindca nu-ti vei aminti ce ai mancat la masa anterioara si vei fi necajit cand paharul iti va zambi gol.

Sursa foto: Gala foodDulcele vin, cunoscut sub numele de Porto, a evoluat in prima parte a secolului XVIII, cand o masura de brandy a fost adaugata in vin, pentru a-l stabiliza pe timpul transportului la destinatie. Ce anume il face deosebit? Cele 20 de grade de alcool. Sa spunem doar ca, in cazul Porto, este cu 20% mai mult veritas in vino. La mijloc sta, intr-adevar, un secret: in vinul tanar de Porto se adauga ”aguardente”, un fel de tuica aspra din struguri, cu o alcoolemie de 77 grade, care opreste fermentatia si transformarea zaharului in alcool.

Porto nu seamana cu celelalte vinuri. Este bogat, parfumat si remarcabil de aromat. Cu un grad ridicat de alcool si zahar, este totodata cald si dulce. Si, fara indoiala, a intrat in istorie. De secole, oamenii din Douro produc cantitati uriase de vin de masa ravnit de nobili. In secolul XVII, datorita luptelor politice survenite intre Anglia si Franta, englezii s-au gandit sa importe cantitati mai mari de vin din Portugalia. Curand, ei au descoperit ca vinurile din Douro ar putea sa inlocuiasca cu succes vinurile fine din Franta.

Din acest punct se diferentiaza vinurile de Porto in 2 mari categorii: tinere si invechite. Pentru cele 2 procedee de pastrare se folosesc brandy-uri diferite si strugurii de baza sunt diferiti.

Si pentru ca aceste vinuri au o poveste aparte in ceea ce priveste modul imbuteliere si pastrare, imi permit sa va ofer cateva detalii despre cele mai renumite soiuri de vinuri de Porto.

Sursa foto: Gala foodRuby este un vin tanar si viguros, exemplar rosu de Porto, realizat din soiuri rosii traditionale ale regiunii Douro. Aromele sale apetisante sunt deopotriva fructuoase si elegante. Delicios cu ciocolata sau savurat singur, Portal Fine Ruby este apreciat pentru buchetul bogat si aromele de fructe, fiind realizat prin cupajarea vinurilor tinere cu cele invechite in butoaie.

Tawny. Numele ”tawny” provine de la culoarea pe care vinul de Porto o preia dupa ce este invechit vreme de cativa ani in butoaie de lemn. Acest stil de Porto face un minunat aperitiv servit rece, cu migdale sarate sau masline. Este, de asemenea, un excelent desert, servit la 16°- 18°C. Vinul este un cupaj din vinuri albe, prezentand o culoare pala si o aroma eleganta.

Late Bottle Vintage. Anul 1996 este un exemplu tipic al Late Bottle Vintage. Acesta este un vin de culoare inchisa, cu excelente arome de boabe de cafea , totodata reda un minunat gust condimentat in cerul gurii. Poate fi baut imediat, dar va continua sa se dezvolte in sticla. Vinurile vintage sunt lasate 2-3 ani in butoaie de lemn, urmand ca mai apoi sa fie transferate in sticle pentru o invechire aditionala de 20, 30 sau mai multi ani.

LBV este rezultatul unui singur soi de vin, pastrat in butoaie de lemn si imbuteliat dupa  4-6 ani de la itragerea vunului din  recipientele de inox.

Fascinante sunt cramele de invechire a acestor vinuri, crame care se afla sub raul Douro … si povestea este lunga.

Si pentru ca orice vin bun trebuie degustat, va invitam la Gala & Tapas, unde veti avea ocazia sa va bucurati de savoarea vinurilor de Porto, precum si a altor soiuri portugheze:  Madeira , Agaurdente. Ne gasiti pe str. Icoanei nr. 32, intr-o locatie intima si relaxanta, unde pe langa vinurile portugheze va puteti desfata gusturile si cu alte delicatese din aceasta minunata regiune (branzeturi, pateuri etc). De asemenea, ne gasiti si pe site-ul nostru www.galafood.ro.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare