Sosuri

#bulion #sos de rosii #bulion de casa #bulion de rosii #paste de tomate

Bulionul de casa, un sos practic in bucatarie

Bulionul poate fi facut din rosiile proaspete ale verii pentru mancarurile de mai tarziu, in toamna sau iarna. Preparatul poate fi folosit in diverse feluri de mancare: paste cu sos de bulion, ostropel de pui cu sos de bulion, spaghete cu bulion, spanac in bulion, ciorba de varza cu bulion, supa de zarzavat cu bulion, frigarui cu bulion etc.

Iata cum sa faci bulion de casa:
 

Ingrediente pentru bulion


Bulionul necesita ingrediente simple. Se folosesc rosii in cantitatea dorita, in functie de cate sticle vrei sa umpli. La 15 kg de rosii se obtin aproximativ 13 litri de bulion. Pe langa tomate, pentru bulion mai ai nevoie de sare si zahar dupa gust. La 20 kg de rosii se pot pune 100 gr sare si 500 gr zahar, insa este indicat sa folosesti in cantitatea dorita, dupa gust. Tot optional se folosesc plante aromatice.
 

Pregateste si gateste rosiile pentru bulion


Pentru bulion este recomandat sa folosesti rosii bine coapte. Spala bine rosiile, taie-le si elimina cotorul. Taie rosiile in sferturi pentru a le putea introduce cu usurinta in masina de tocat rosii. Cojile obtinute se mai trec de cateva ori pana cand acestea ies uscate.

Pune sucul de rosii intru-un vas intr-un loc racoros timp de o ora. Apa se va ridica la suprafata, iar sucul gros va ramane sub pelicula de apa. Aceasta din urma se indeparteaza cu grija, cu o lingura sau un polonic. Ia sosul gros si pune-l la fiert, la foc mic, pentru 2-3 ore. Cand sosul bolboroseste si are consistenta unei mamaligi, preparatul este gata. Cu toate acestea, bulionul se lasa sa fiarba pana cand capata consistenta dorita. Persoanele care prefera un bulion cat mai gros pot lasa la fiert preparatul pana cand scade 1/4 din cantitatea initiala de suc de rosii.

Optional se pune in bulion sare, zahar si plante aromatice, taiate marunt. Pentru a aroma bulionul, se pot folosi si alte ingrediente: patrunjel, leustean, telina, tarhon, marar etc. Daca folosesti telina, de exemplu, legatura se leaga cu o ata pentru ca frunzele sa nu se imprastie in sos. Telina se scoate inainte ca bulionul sa fie turnat in sticle.

In aceasta etapa poti adauga salicil daca vrei sa faci bulion cu conservant. In cazul in care vrei un sos 100% natural, preparatul se lasa ca atare.

Toarna bulionul in sticle sterilizate, fierbinti si inchide-le cu capac sau dopuri de pluta. Acopera sticlele cu paturi pana a doua zi, lasandu-le sa ajunga singure la temperatura camerei.

Sursa foto: grow-tomato-sauce.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare