Sosuri

#sos #ciuperci #post

Sos de ciuperci de post

Sosul de ciuperci poate fi servit alaturi de soia, de legume, dar si de carne, in perioadele cand nu este post. Este un sos gustos, elegant si usor de preparat, putand fi adaptat atat la perioadele de post, cat si la perioadele in care se pot consuma lapte si carne.
 

Ingrediente pentru sosul de ciuperci de post:
 

  • 250 de grame de ciuperci taiate felii
     
  • 1 lingura de margarina (sau unt de soia, pentru perioada de post, ori unt normal pentru restul perioadelor)
     
  • 1 lingura de ulei de masline
     
  • 1 jumatate de cana de vin rosu sec
     
  • 1 cana de zeama rezultata din fierberea legumelor sau a unor bucati de soia (in perioadele cand nu este post,  zeama poate fi de carne)
     
  • 2 linguri de faina
     
  • 3 linguri de apa rece
     
  • Sare si piper dupa gust
     
  • 1 lingura de patrunjel maruntit (fie proaspat, fie uscat).
     

Cum se prepara sosul de ciuperci de post:
 

  • Intr-o tigaie pune la prajit ciupercile in amestec de margarina si ulei de masline pentru 3-5 minute.
     
  • Adauga vinul rosu si lasa-le sa fiarba pentru cateva minute.
     
  • Pune zeama de legume sau soia si lasa sa fiarba acoperit, pentru aproximativ 5 minute.
     
  • Combina faina cu apa rece si amesteca bine pana devine ca o crema.
     
  • Toarna acest amestec peste ciuperci si amesteca pana cand s-a incorporat bine.
     
  • Asezoneaza cu sare si piper dupa gust si lasa sosul sa fiarba pana cand a capatat consistenta dorita.
     
  • Adauga patrunjelul si piper, daca mai este nevoie.
     

Cum se serveste sosul de ciuperci de post:
 

  • Se serveste cald, alaturi de soia sau legume fierte , coapte sau prajite pe gratar.
     
  • Poate insoti si pilaful de orez.


Pofta buna!
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete