Sosuri

#sos #sos tartar #culinar #tartar

Sos Tartar

Sosul Tartar este un sos alb , facut din maioneza sau maioneza de usturoi, peste care se adauga castravete sarat, capere, ceapa (sau arpagic) si patrunjel proaspat. Uneori se mai adauga si oua fierte tari, masline, hrean iar mustarul Dijon este folosit cateodata pe post de emulgator. Iar pentru o savoare deosebita, uneori este adaugat si otet.

Ingrediente:

Pentru maioneza:

  • 2 galbenusuri de ou
  • 2 cani de ulei de masline extravirgin
  • Sucul de la o lamaie
  • Sare si piper, dupa gust

Si pentru ca din maioneza sa faceti sos Tartar , adaugati urmatoarele:

  • 3-4 castraveciori dulci
  • 4 cepe de apa, curatate
  • 2 ansoa , file
  • 1 lingura capere
  • 1 lingura patrunjel proaspat maruntit
  • 1 lingura de tarhon uscat
  • 1 lingurita de suc de lamaie proaspat
  • 1 lingura mustar de Dijon (optional)
  • Un sfert de lingurita de otet
  • Sare, dupa gust (este preferabil sa se foloseasca sare de mare)
  • Piper alb sau negru, maruntit, adaugat dupa gust

Mod de preparare:

Intr-un bol amestecati galbenusurile de ou pana se fac spuma. Incepeti apoi sa adaugati uleiul de masline, usor, intr-un fir subtire, amestecand continuu. Din cand in cand adaugati zeama de lamaie, sare si piper, gustand pentru a vedea ce i-ar mai trebui. Dati maioneza la frigider pentru un timp, cat pregatiti restul ingredientelor pentru a definitiva sosul Tartar.

Taiati castraveciorii in bucatele si puneti-le intr-un bol, alaturi de ceapa de apa maruntita, ansoa si capere, patrunjelul si tarhonul. Daca aveti la indemana un blender sau mixer de bucatarie, folositi-l pentru a amesteca ingredientele.

Intr-un alt bol puneti compozitia rezultata, cu maioneza, suc de lamaie, mustar si cateva picaturi de otet si amestecati. Puneti sare si piper, dupa gust. Puneti sosul rezultat la figider.

Mod de servire:

Se serveste rece, alaturi de peste, scoici sau creveti.

Pofta buna!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete