Sosuri

#sos #sos bechamel #culinar #reteta

Sosul Bechamel

Sosul Bechamel sau besciamella, in varianta italiana, este cunoscut drept sosul alb si unul dintre sosurile de baza in bucataria franceza. Este folosit ca baza pentru alte sosuri (precum Mornay, care mai are si branza).

Sosul Bechamel poate fi preparat in mai multe feluri: cel traditional, care consta in amestecarea cu telul a laptelui cu un rantas facut din faina si unt, dar si unul mai putin traditional, prin care se amesteca un mix de faina si unt in lapte infierbantat.
Consistenta sosului depinde de proportiile de lapte si faina.

Pentru o reteta autentica de sos Bechamel aveti nevoie de:
  • 425 ml lapte
  • cateva foi de patrunjel
  • o frunza (foaie) de dafin
  • un varf de lingurita de nucsoara rasa sau o lama de nucsoara
  • 10 boabe de piper negru
  • o foaie de ceapa, groasa de aproximativ 5 mm
  • 40 grame unt
  • 20 de grame de faina
  • sare si piper proaspat macinat

Mod de preparare:

Puneti laptele intr-o craticioara si adaugati foile de patrunjel, foaia de dafin, nucsoara, boabele de piper si ceapa. Puneti-le la foc mic si lasati-le sa ajunga la fierbere, adica aproximativ 5 minute. Luati cratita de pe foc si turnati laptele intr-o cana, separandu-l de condimente.
Puneti o cratita pe flacara mica. Puneti la topit untul, insa lasati-l sa se topeasca in voie si nu-l lasati sa se inchida la culoare, pentru ca acest lucru va afecta culoarea si savoarea sosului final.
Dupa topirea untului, cresteti putin nivelul focului, adaugati faina si, folosind o lingura de lemn, amestecati in compozitie. Apoi, adaugati laptele, insa cu grija, astfel incat sa se incorporeze cum trebuie. Dupa ce ati adaugat o jumatate de lapte, mutati sosul intr-un vas de mixer si adaugati lapte, amestecand cu telul sau mixerul.
Sosul cremos rezultat puneti-l pe foc, pe care l-ati lasat la minim. Lasati-l sa fiarba pentru 5 minute, amestecand in el din cand in cand. Spre final gustati sosul si adaugati-i sare si piper dupa gust.

Cum se serveste:
Sosul Bechamel poate fi intins direct peste felul de mancare preparat sau poate fi rasturnat intr-un castron de unde va fi luat cu o lingura.

Pofta buna!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare