Vopsirea oualor de Paste

#retete paste #oua vopsite #oua paste

Cum sa faci oua de Paste decorate cu frunze

Incondeierea oualelor de Paste din ziua de astazi nu mai are granite. Daca acum cativa ani, ouale vopsite in alta culoare in afara de rosu erau un moft, acum intalnim pana si oua cu personaje de desene animate sau emoticonuri de messenger. Insa oricat de mult ar evolua incondeierea oualor, tot cele rosii raman cu adevarat in spiritul sarbatorii Pastelui. Decorarea cu frunze, una dintre cele mai vechi metode de incondeiat oua, o invata urmand cativa pasi simpli pe care ii regasiti in cele ce urmeaza. 

De ce ai nevoie pentru a obtine ouale de Paste decorate cu frunze:
 

  • Oua
  • Vopsea pentru oua
  • Frunze (diverse)
  • Otet


De ce mai avem nevoie:

 

  • Ciorapi de dama
  • Ata de papiota.
     

Cum procedezi pentru a pregati oua vopsite decorate cu frunze
 

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa speli bine ouale cu apa si detergent de vase sau sapun. Acest lucru este necesar deoarece ouale pot fi acoperite de un strat subtire de grasimi, care face ca vopseaua sa nu se prinda de ou, iar acesta sa arate patat.

Dupa ce speli ouale, le pui la fiert in apa rece (atat ouale, cat si apa trebuie sa fie la temperatura camerei pentru a reduce riscul ca ouale sa crape la fiert) cu putina sare si cateva liguri de otet si le lasi aproximativ 5-6 minute dupa ce apa incepe sa dea in clocot.

Intre timp pregatesti vopseaua.
 
Recomandat este sa citesti bine inainte instructiunile de pe plicul de vopsea, fiecare marca avand propriile norme si reguli de preparare. In principiu se pune apa la fiert si cand da in clocot se adauga vopseaua.

Pregateste frunzele

Unge o farfuriuta cu ulei, apoi preseaza frunza pe farfuriuta cat sa se imprime ulei pe ea.

Frunzele (de patrunjel, trifori, de mar, etc) unse cu ulei le lipesti mai apoi pe ouale fierte cat inca mai sunt fierbinti. Dupa ce ai lipit frunza de ou il pui intr-un ciorap de dama si strangi bine pentru ca frunza sa raman fixa pe ou in timpul colorarii.

Aseaza apoi frunza unsa cu ulei pe oul fierbinte, dupa care pune oul intr-un ciorap de dama. Trebuie sa ai grija cum pui oul in ciorap ca sa nu muti frunza din loc. La final, intinde ciorapul la maxim pe ou, rasucind, dupa care il legi cu ata.

Cu ajutorul unei strecuratori sau unei linguri le scufunzi 1-2 minute (vezi cerintele de pe plicul de vopsea), apoi le scoti si le lasi sa se zvante. Dupa ce s-au zvantat, le ungi cu un prosop de hartie inmuiat in ulei pentru luciu. Este important sa le ungi cat sunt inca fierbinti, pentru ca uleiul sa intre in coaja iar ouale rosii sa aiba o culoare vie, aprinsa.
 

Ingrediente naturale pentru vopsirea oualor in diferite culori
 

Daca nu vrei sa folosesti vopsea din comert, poti incerca oricand metode naturale, din diferite plante si legume.

Pentru a obtine culoarea galbena folosesti patrunjelul: pui doua legaturi de patrunjel la inmuiat peste noapte, iar a doua zi le fierbi intr-o jumatate de litru de apa. Le lasi sa stea un sfert de ora in vasul acoperit, apoi adaugi ouale. In schimb, pentru a obtine culoarea verde, poti folosi urzici. Metoda este aceeasi ca la patrunjel.

Pentru rosu ai posibilitatea de a folosi ceapa rosie. Fierbi o cana de apa cu un pumn de coji uscate de ceapa, dupa care o lasi 12 ore cu capacul pus. Tot pentru a obtine o culoare rosie, dar cu o tenta spre violet, poti folosi sfecla rosie.

Pentru un litru de apa ai nevoie de doua sfecle, pe care le tai in bucati si le lasi la fiert aproximativ 15 minute, dupa care adaugi ouale si le lasi pana obtii culoarea dorita.

Cafeaua poate fi folosita in caz ca vrei sa obtii oua maro. Procedeul este simplu. Fierbi mai intai cafeaua intr-un vas mare, dupa care pui ouale inauntru si le lasi la foc mic pana ce obtii culoarea dorita.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete