Vopsirea oualor de Paste

#cafea #portocale #urzici #spanac #otet #zmeura #afine #nuc #papadie #patrunjel #vopsea #sarbatoare #paste #oua paste #retete paste

Secretul vopsirii Oului Rosu

Cum vopseau bunicii nostri ouale de Paste? Natura ne pune la dispozitie solutii pentru toate problemele. Important este sa invatam sa folosim cu dibacie resursele sale. Afla metode naturale si economice de vopsire a oualor, precum si alternative rapide si eficiente.

Trezita cu noaptea’n cap, bunica se apuca de vopsitul oualor. Noi, prichindeii, nepoti si nepoate, ne inghesuiam sa ajutam. Primul ou rosu ne lasa intotdeauna cu gura cascata; nu era o jucarie, nu era ceva apetisant de mancare, era ca o minune...era Oul Rosu de Paste. Cum se intampla miracolul?

Vopsea naturala


Pentru oua rosii ai nevoie de coji de ceapa rosie. Fierbe-le bine pana la extragerea totala a pigmentului. Toarna solutia peste ouale fierte in prealabil impreuna cu 100 ml de otet alb si asteapta cateva ore. Verifica periodic culoarea.
Pentru rosu intens, foloseste sfecla rosie . Cubuletele de sfecla se fierb un sfert de ora. Daca tii ouale in suc concentrat de zmeura vei obtine o nuanta de roz pastelat.
Oranjul se obtine din fiertura de coji de ceapa alba, morcovi sau coji de portocale, in vreme ce o nuanta de galben stralucitor vei obtine prin fierberea frunzelor de patrunjel sau a florilor de papadie. Cojile de mere galbene vor da o tenta aurie oualor.
Varza rosie este renumita pentru nuanta albastruie imprimata pe oua. Fierbe-le impreuna cu cateva frunze tocate de varza rosie. Scoate frunzele dupa fierberea oualor si asteapta aproximativ o ora. Rezultatul va fi uimitor. De asemenea, culoarea albastra este data si de afine.
Pentru a colora ouale in culoarea verde te poti folosi de orice frunze sau plante intens pigmentate. Spanacul, urzicile si frunzele de nuc sunt cele mai utilizate.
O nuanta eleganta de maron va fi data de cafea sau ceai negru. Este indicat sa folosesti cafea proaspat macinata si sa dai focul cat mai mic pentru a nu colora si aragazul.
Citeste mai multe despre ornarea oualor de Paste, precum si despre modele si kituri inedite pentru a transforma vopsirea oualor intr-o activitate a intregii familii.
Vopsea artificiala
Esti o persoana ocupata si din pacate nu poti aloca mult timp activitatilor casnice. Fie te multumesti sa iei masa de Paste impreuna cu parintii si rudele apropiate, fie vopsesti in graba cateva oua pentru a nu se supara soacra pe tine. Iata cateva variante rapide si foarte estetice de vopsire a oualor. Rezultatul va fi atat de satisfacator incat vei lua in calcul organizarea mesei de Paste chiar la tine acasa.
Colorantul alimentar este o varianta perfect valabila, deoarece nu este toxic si nu iti pune in pericol sanatatea.

Dizolva cateva picaturi de colorant alimentar in apa si scufunda oul fiert. Verifica periodic intensitatea culorii. Prin amestecul mai multor culori poti obtine nuante diferite, pastelate sau marmorate.
Vopseaua de oua o gasesti in majoritatea magazinelor, a supermarketurilor si hypermarketurilor. Preturile difera in functie de firma, cantitate si numarul de oua pe care le poti vopsi cu plicul respectiv. Poti gasi majoritatea culorilor, insa daca esti o persoana inventiva poti realiza combinatii unice prin amestecul de culori.
Pentru vopsit ai nevoi de un vas, preferabil din inox, pentru a-l curata usor. In caz contrar, foloseste vase mai vechi sau cutii mari de conserve. Instructiunile de utilizare sunt notate pe plicurile de vopsea, si pot fi diferite in functie de producator.
Varianta cea mai practicata este urmatoarea:

  • Speli ouale cu apa calda si detergent;
  • Le fierbi timp de aproximativ 10 minute in apa cu sare (2 linguri);
  • Separat fierbi vopseaua de oua impreuna cu 50 - 100 ml otet (in functie de vas si cantitate);
  • Dupa ce ouale sunt gata le introduci pentru cateva minute in solutia colorata;
  • Le scoti si le stergi cu un burete imbibat in ulei pentru a le da un plus de luciu.

Cel mai indicat este sa incepi colorarea cu vopseaua galbena. Cand ai izbavit cu aceasta, presara un praf de culoare rosie si vei realiza o serie de oua portocalii de toata frumusetea. Procedeaza la fel si cu nuante de galben si albastru pentru a obtine cu loarea verde.

De asemenea, exista locuri unde poti gasi vopsea de oua cu efect sidefat sau marmorat. Preturile variaza intre 10 si 25 de lei, insa efectul este sclipitor. Daca nu esti un adept al cumparaturilor online, atunci urmareste rafturile hypermarketurilor pentru a prinde cateva plicuri. Iata cateva produse, precum si instructiunile detaliate de folosire:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare