Vopsirea oualor de Paste

#oua vopsite natural #oua de paste #oua #oua vopsite #culori naturale #vopsire oua #vopsirea oualor #vopsea oua

Vopsirea oualor de Paste in mod natural: sfaturi utile pentru o sarbatoare fara chimicale!

In vremuri indepartate, pe cand credinciosii respectau traditia vopsirii oualor de Paste fara sa aiba la dispozitie un magazin cu prafuri chimice, oamenii foloseau ingrediente naturale pentru a colora coaja de ou. In prezent, cand preocuparile tuturor pentru o alimentatie cat mai organica, (survenita din sufocarea pietei cu produse procesate si pline de chimicale nocive), vopsirea oualor prin solutii bio este din ce in ce mai agreata.


Prepararea vopselei naturale pentru oua

Vopseaua naturala pentru ouale de Paste te obliga sa lasi ouale la colorat o perioada mai indelungata, pana cand culoarea devine suficient de intensa. In cele mai multe cazuri, este necesar sa fierbi produsul natural intr-o cantitate mica de apa, astfel incat sa rezulte vopseaua dorita.

Dupa fierbere, trebuie sa strecori lichidul obtinut si sa il lasi sa se raceasca, apoi sa adaugi 2-3 lingurite de otet alb pentru fiecare cana de vopsea. Tot ce trebuie sa faci apoi este sa cufunzi ouale fierte in solutia naturala de vopsire si sa lasi coaja sa absoarba pigmentul, in jur de 2-3 ore.

Sucul de struguri, murele conservate sau zmeura pot fi folosite la fel de bine pentru a crea o vopsea naturala excelenta pentru ouale de Paste!


Culorile vopselei naturale pentru ouale de Paste

Cat despre nuantele obtinute, ele pot fi alese din lista de mai jos de alimente care isi imprumuta pigmentul. Astfel, pentru:

Roz: foloseste telina, merisoare, suc rosu natural de fructe sau piure de zmeura;

Rosu: foi de ceapa rosie (fierte odata cu ouale timp de 1 ora);

Mov: suc de struguri negri;

Galben: turmeric, chimen sau coji de mere golden, portocala sau morcov;

Verde: frunze de spanac;

Albastru: mure conservate sau piure de afine;

Maro: cafea tare fiarta, pudra de chili;

Daca vrei sa obtii modele frumoase, foloseste fruze sau flori pe care sa le pui peste fiecare ou si sa le fixezi cu ajutorul unui ciorap din nylon, cat mai subtire. La final, dupa ce se usuca bine, poti sa lustruiesti ouale cu 2-3 picaturi de ulei vegetal, care le da un luciu atragator.


Decorarea oualor de Paste fara vopsea

O alta solutie ingenioasa care iti permite sa decorezi ouale de Paste fara sa apelezi la vopseluri chimice este sa folosesti alte materiale care nu penetreaza coaja oualor:
 

  • lipici transparent cu aspect cauciucat dupa uscare
  • abtibilduri
  • panglici si sfori colorate
  • lipici cu particule stralucitoare
  • strasuri cu adeziv
  • lana tricotata
  • dantela
  • blanita


Sursa foto: sheknows.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete