Aperitive

#preparare branza #preparare mozzarella #retete mozzarella #mozzarella #branza

Cum sa prepari acasa mozzarella delicioasa

Cum ar fi o pizza fara mozzarella sau o salata caprese fara celebra branza dulceaga? Evident, nu ar mai avea acelasi farmec. Dar ce te faci daca nu ai mereu la indemana o mozzarella proaspata? O prepari chiar tu! Iti ia doar doua ore, iar rezultatul este spectaculos. Iata reteta-minune de mozzarella de casa:

Ingrediente pentru mozzarella de casa

  • 600 ml apa
  • 3 lingurite acid citric
  • 1/2 tableta de cheag
  • 1/2 lingurita cheag lichid
  • 8 litri lapte gras
  • 2 lingurite sare
  • termometru alimentar

Cum se prepara mozzarella de casa

Pune laptele pe foc intr-o oala mare din inox si adauga acidul citric dizolvat in 500 de mililitri de apa. Lasa sa se incalzeasca amestecand continuu. Masoara cu termometrul, iar cand laptele a ajuns la temperatura de 32 de grade Celsius opreste focul si adauga cheagul diluat in 100 de mililitri de apa.

Amesteca bine si lasa totul asa timp de 10 minute, ca sa se inchege laptele. Vei vedea ca "se taie" si prinde consistenta de branza.

Sectioneaza laptele astfel inchegat cu ajutorul unui cutit in mai multe directii, apoi asaza din nou oala pe aragaz la foc mediu si lasa sa se incalzeasca pana la 40 de grade Celsius. Amesteca usor in tot acest timp si continua sa amesteci si dupa ce ai oprit focul. In acest fel, bucatile de branza se vor separa de zer.

Scoate branza din oala cu ajutorul unei spumire si asaz-o intr-un bol pe care introdu-l apoi in cuptorul cu microunde pentru un minut. Dupa acest interval, scoate branza si scurge-o de zer, apoi framant-o. Reintrodu vasul in cuptor pana cand temperatura branzei ajunge la 57 de grade Celsius.

Scoate vasul, presara sare si framanta din nou. Vei vedea ca branza a capatat o consistenta elastica. Intinde-o cu mainile, apoi impacheteaz-o si iar intinde-o cu mainile ca pe un aluat. Ea va incepe sa se intareasca si va capata un aspect lucios. Evita insa sa o framanti prea mult, pentru ca se va intari prea tare. Da-i o forma rotunda sau ruleaz-o sub forma unui salam. Ai obtinut aproximativ un kilogram de mozzarella.

Cum se serveste mozzarella de casa

O poti servi imediat cu rosii, busuioc proaspat, ulei de masline si sare si piper, spre exemplu. Mozzarella care iti ramane se poate pastra la frigider timp de cel mult trei zile, infasurata in folie din plastic sau mai mult, pana la o saptamana, daca o asezi intr-un vas acoperit cu capac in care ai pus 500 de mililitri de zer ramas amestecat cu doua lingurite de sare.

Sursa foto: freschebonta.it

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din aperitive

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului