Francezii sunt celebri pentru produsele lor de panificatie si, in special, pentru painea lor. Poti incerca acasa o reteta de paine taraneasca frantuzeasca , pufoasa si parfumata.
Ingrediente pentru painea taraneasca frantuzeasca
- ½ lingurite drojdie
- ½ cana apa calda
- ¾ cana faina integrala de grau
- 2 ½ cani apa calda
- ½ lingurita drojdie
- 6 cani faina pentru paine
- 1 lingura sare
-
2 linguri faina de grau
Cum se prepara painea taraneasca frantuzeasca
Pune intr-un bol ½ lingura drojdie cu ½ cana de apa calda. Adauga faina integrala si amesteca compozitia pentru a se face un aluat. Compozitia trebuie amestecata de multe ori, pentru a se face straturile de gluten. Apoi se lasa la temperatura camerei, acoperita, intre 2 si 8 ore. Dupa ce s-a facut, se pun in ea 2 ½ cani de apa si ½ lingurite de drojdie care au mai ramas. Apoi trebuie amestecat bine pentru omogenizare.
Adauga apoi faina de paine. Pune cate o cana, amesteca, alta cana si tot asa. Ar trebui sa ai o compozitie atat de groasa incat sa fie greu sa o mai amesteci.
Pune apoi compozitia pe o suprafata de lucru si framanta-o. Adauga sare si framanta pana cand aceasta devine suficient de tare. Apoi se lasa acoperita 10 minute. Apoi pune-o intr-un castron uns cu ulei si intoarce-o pe toate partile, ca sa se unga bine. Acoper-o din nou cu o carpa curata si las-o 3 ore. Aluatul ar trebui sa creasca, facandu-se de doua ori mai mare.
Apoi ia aluatul si taie-l in doua bucati. Acestea doua trebuie din nou acoperite si lasate la temperatura camerei jumatate de ora.
Incinge cuptorul la 190 grade Celsius. Presara pe o hartie de copt niste faina de porumb . Se aseaza bucatile impletite de aluat in tava si se lasa la cuptor jumatate de ora, pana cand capata o culoare aurie.
Cum se serveste painea taraneasca frantuzeasca
Se serveste dupa ce s-a racit.