Aperitive

#retet spanac #retete primavara #retete placinte # placinta cu spanac #retete #spanac

Retete de primavara. Cum faci cea mai buna placinta cu spanac

Vine, vine primavara! Si vine cu alaiul ei de verdeturi si trufandale gustoase si hranitoare, numai bune pentru a retete perfecte pentru a ne pune pe picioare dupa iarna si pentru a ne umple de energie pentru anul ce urmeaza. Dintre toate bunatatile pe care pamantul ni le da in aceasta perioada, spanacul este, probabil, cel mai versatil. Poate fi mancat crud, in salate proaspete, poate fi gatit in fel si chip, dar poate fi facut si placinta!

Placinta cu spanac, numai buna si pentru mofturosi

Placinta cu spanac poate fi considerata fel de mancare, gustare sau desert "nedulce". Oricum vrei sa o privesti, este un preparat absolut delicios, care ii va cuceri chiar si pe cei care nu cred in povestea lui Popeye Marinarul si cam stramba din nas cand vad spanacul in fata ochilor.

Placinta cu spanac pentru servire "la cald"

Pentru o tava de placinta cu spanac ai nevoie de un pachet de foietaj, de 500 de grame de spanac oparit sau congelat si bine scurs, un morcov, o ceapa, o legatura de marar, 3 linguri de ulei, 250 de grame de branza de vaca sau de oaie, dupa gust, dar bine scursa.

Foietajul se taie pe jumatate, se aseaza intr-o tava dreptunghiulara, pe hartie de copt, iar din jumatatea ramasa taiem fasii pe care le asezam unele peste altele, pentru a crea o rama in tava de copt. Marginile "ramei" se inteapa cu furculita, iar tava se introduce in cuptorul preincalzit la 220 de grade, pentru 15 minute, ca sa se rumeneasca.

Umplutura se prepara rapid, cat timp foietajul este la cuptor. Spanacul, morcovul si ceapa date pe razatoare se calesc in cele 3 linguri de ulei incins, iar apoi se scurg bine printr-o sita, pentru a scapa de zeama. Se amesteca totul cu branza sfaramata (puteti folosi si ricotta daca preferati o consistenta mai cremoasa) si mararul, se adauga condimente dupa gust si toata compozitia se toarna in rama din foietaj, in tava, iar totul se da din nou la cuptor pentru inca 15-20 de minute.

Daca doriti sa variati, din loc in loc, in functie de cate portii doriti sa obtineti, puteti forma, cu ajutorul gurii unui pahar, cercuri libere in care puneti oua, care se vor gati la cuptor, odata cu restul compozitiei. Totul se serveste cald si cu siguranta chiar si cei care nu prea agreeaza spanacul vor fi incantati de savoarea acestei placinte.

Placinta cu spanac pentru servire "la rece"

Ingredientele pentru aceasta placinta cu aluat sunt cam aceleasi.

Pentru umplutura ai nevoie de: 500 de grame de spanac oparit sau congelat si bine scurs, un morcov, o ceapa, o legatura de marar, 3 oua intregi si un galbenus, 250 de grame de branza de vaca sau de oaie (dupa gust, dar bine scursa), 100 ml smantana, 3 linguri de lapte, sare si piper.

Pentru aluat ai nevoie de: un ou, 500 g faina, 220 ml apa, 100 g unt (la temperatura camerei), o lingurita de sare.

Aluatul este, probabil, cel mai simplu pe care l-ai preparat vreodata. Untul se framanta cu putina faina, pana cand compozitia devine sfaramicioasa. Se adauga sarea, oul batut si, treptat, apa. Se framanta pana cand aluatul nu mai este lipicios si toate ingredientele lichide sunt bine incorporate, iar apoi se baga la frigider, acoperit cu folie.

Trecem la umplutura! Amestecam intr-un castron spanacul cu ceapa tocata marunt, morcovul dat pe razatoarea mica, branza rasa si smantana. Se adauga sare si piper dupa gust si mararul tocat. Compozitia se "leaga" cu cele trei oua batute si gata "ingineria".

Scoateti aluatul la frigider si il intindeti pentru a-l aseza in tava unsa cu puti ulei. Puteti opri o parte din aluat pentru a monta deasupra un grilaj din fasii de coca, in functie de preferinte.

Dupa asezarea aluatului in tava, se adauga umplutura, fasiile de coca pentru grilaj si totul se unge cu galbenusul batut si amestecat cu cele trei linguri de lapte. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pana se rumeneste, iar apoi se serveste cand s-a racit.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din aperitive

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului