Bauturi

# metode preparare cafea # preparare afea #cafea

3 metode ingenioase pentru a prepara cea mai buna cafea, acasa!

Nicio dimineata nu este perfecta pana cand nu savurezi o cana de cafea care sa te trezeasca la simturi. Pe langa clasicele cafele preparate la filtru sau la ibric, exista si alte metode pe care le poti folosi acasa sau chiar la munca, pentru a prepara o cafea delicioasa.

 

Romanii care au ocazia sa treaca pragul cafenelelor Starbucks raman impresionati de numeroasele optiuni de preparare a cafelei.

"Sunt curiosi sa afle cum functioneaza fiecare recipient si cum pot replica si ei acasa bautura preferata", declara Razvan Ungureanu, Campion Barista Romania 2018. Pentru ca doreste sa impartaseasca pasiunea pentru cafea cu si mai multi oameni, Razvan iti ofera mai jos cateva sfaturi despre cum sa pregatesti cafeaua acasa, la birou sau de ce nu, in camera de camin.

Presa franceza (French Press)

Pregatirea cafelei la presa franceza pastreaza uleiurile naturale pretioase pe care filtrele de hartie le absorb si extrage aroma completa a cafelei, dand o consistenta groasa si bogata.

"O presa de cafea nu are un filtru de hartie, doar o plasa metalica. Deci voua va ramane toata aroma", spune Razvan. "in cazul acestui tip de preparare sunt extrase si uleiurile de cafea ce transporta gustul (in loc sa fie absorbite de hartia de la filtru), care devin componenta a cafelei in ceasca. O cafea Dark-roast, cu corp viguros si gust puternic, precum Cafeaua Starbucks Verona Whole bean se evidentiaza cel mai bine prin aceasta metoda de preparare".

Pentru cafeaua pregatita la presa, folositi macinarea grosiera, asemanatoare cu sarea de mare. Umpleti presa cu apa fierbinte si asigurati-va ca toata cafeaua este acoperita de apa. Amestecati dupa patru minute, iar cafeaua este indicat sa fie savurata in maximum 20 minute de la amestecare.

Pour-over

Pour-over este o modalitate foarte simpla prin care sa pregatiti o singura ceasca de cafea, cu o aroma completa. Asezati un filtru de hartie intr-un suport ca un con de sticla sau ceramica, macinati cafeaua fin, precum zaharul granulat, puneti-o in filtru si turnati incet apa fierbinte peste ea. Lasati-o sa se odihneasca pentru 10 – 30 secunde. Apoi turnati restul apei fierbinti in con, printr-o miscare circulara. Cafelele Blonde-roast, precum Starbucks Veranda Blend®, au o aroma mai delicata, citrica, care isi descopera perfect gustul prin aceasta metoda de preparare.

"Cand sunt acasa imi pregatesc de cele mai multe ori cafeaua prin pour-over. E nevoie doar de 2-3 minute si cafeaua este gata", spune Razvan.

Chemex

Chemex® este un recipient elegant, in forma de clepsidra, realizat din sticla de inalta calitate, rezistenta la caldura, cu dimensiuni de la trei pana la zece cani de cafea.

"La fel ca in cazul Pour-over, puteti controla extractia fluxului de apa", explica Razvan. "Puteti sa faceti mai mult de o ceasca o data si sa duceti Chemex-ul la masa, pentru a oferi cafea si prietenilor veniti in vizita".

Filtrul de hartie al chemex-ului retine zatul de cafea si o parte din uleiurile cafelei, pentru a obtine o cafea clara, cu arome puternice si cu o corpolenta delicata. Cafeaua se macina la granulatie mediu-grunjoasa. Turnarea apei se face cu miscari circulare, aproape de centrul filtrului, mentinand constant fluxul de apa. Procesul dureaza intre 3-5 minute, in functie de cantitatea de cafea preparata.

Tie care dintre aceste trei metode de preparare a cafelei ti se potriveste cel mai bine?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bauturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare