Bauturi

# asociatia romana a cafelei # curiozitati cafea #bautura #cafea

7 curiozitati despre cafea - una dintre cele mai populare bauturi din lume, dupa apa

Asociatia Romana a Cafelei a pregatit pentru iubitorii de cafea cateva curiozitati despre bautura care ne insenineaza diminetile si care este considerata una cele mai populare bauturi din lume dupa apa, cu peste 400 de miliarde de cesti consumate in fiecare an. Experienta consumului de cafea este mai mult decat un ritual de rasfat gustativ cu numeroase beneficii pentru sanatate, jucand un rol important in multe culturi din lume si prin crearea unui context de socializare alaturi de familie, prieteni, colegi. Haideti sa aflam impreuna cateva dintre misterele mult indragitei cafele!

1. Sunt doua tipuri de boabe de cafea: Arabica si Robusta

In general, arborele de cafea se cultiva pe o raza de 1.000 de mile in jurul Ecuatorului, de la Tropicul Cancerului in Nord, pana la Tropicul Capricornului in Sud. Exista doua tipuri de boabe de cafea ce sunt folosite la prepararea cafelei comercializate – Robusta si Arabica. Robusta are conditii propice la altitudini mai joase, in timp ce Arabica este adaptata la altitudini mai inalte. Arborii de cafea produc in medie 2 pana la 4 kilograme de fructe si un bun culegator poate recolta 45 pana la 90 de kilograme de fructe de cafea pe zi; din care vor fi produse 18 kilograme de boabe de cafea.

2. Cafeaua se cultiva in peste 50 de tari din intreaga lume si este cea mai vanduta marfa din lume, dupa petrol

Principalele tari furnizoare de cafea sunt Brazilia, Columbia si Vietnam. Cafeaua Arabica reprezinta aproximativ trei sferturi din cafeaua cultivata in intreaga lume. Este cultivata in toata America Latina, Africa Centrala si de Est, India si in Indonezia. Cafeaua Robusta este cultivata in Africa de Vest si Centrala, in toata Asia de Sud-Est si in Brazilia. Brazilia este cea mai mare natiune exportatoare de cafea, iar Vietnamul si-a triplat exporturile intre 1995 si 1999 si a devenit un producator important de boabe Robusta.

3. Profilul senzorial al unei cesti de cafea variaza in functie de mai multi factori, inclusiv: tipul si amestecul boabelor de cafea, sursa geografica, metoda de prajire

Cafeaua ofera un amestec complex de diferite arome, care produc impreuna o gama de experiente senzoriale. Aroma cafelei provine din diferiti compusi volatili produsi prin prajirea cafelei. Uleiul din cafea, care reprezinta aproape 10% din boabele prajite de cafea, genereaza mare parte din savoarea sa. Prajirea declanseaza o serie de procese in boabe, generand dezvoltarea compusilor volatili care contribuie la profilul aromatic.

4. Cafeaua a aparut in Europa in secolul al XVII-lea. Prima cafea europeana a fost comercializata in farmacii ca remediu medicinal

Curand aveau sa se infiinteze si primele cafenele a caror popularitate a crescut foarte repede. Prima cafenea europeana a fost deschisa in Venetia in 1683.

Din perspectiva istorica, cafenelele erau un punct social de intalnire important in Europa, iar aparitia lor a incurajat numeroase transformari culturale si politice pe parcursul secolelor al XVII-lea si XVIII-lea. Acestea au oferit un for pentru schimbul de opinii favorizand opinia publica la nivelul intregului spectru social. Mai mult, cafenelele erau populare in randul filosofilor, anticarilor si istoricilor ca locuri in care oamenii de stiinta care impartasesc aceeasi viziune sa se intalneasca, sa citeasca, sa invete de la ceilalti si sa dezbata.

5. Este nevoie de 42 de boabe de cafea pentru a prepara un espresso

Espresso a fost pregatit manual in Milano, Italia, la inceputul secolului al XX-lea. Trecerea timpului a dus la realizarea unei masinarii special concepute pentru crearea bauturii. Folosind apa fierbinte sub presiune si 42 de boabe de cafea prajita si macinata, espressorul permite extragerea rapida a aromelor si formarea unui strat superior de spuma fina si cremoasa. Lucratorii din magazinele de cafea care foloseau espressorul erau cunoscuti in Italia sub numele de „baristas”, iar acest loc de munca era de cele mai multe ori oferit tinerilor.

6. Cafeina se regaseste in boabele de cafea si in alte 60 de specii de plante inclusiv cacao, nucile de kola, frunzele de ceai

Cafeaua contine in mod natural o varietate de compusi inclusiv cafeina, antioxidanti si diterpeni. Acestia contribuie nu doar la aroma sa unica, dar si la mult cercetatele efecte benefice ale cafelei.

7. 100 ml de cafea simpla, fara zahar sau lapte au doar 1-2 kcal

Cafeaua neagra contine cantitati reduse de micronutrienti, grasimi, carbohidrati si proteine, de aceea are doar 1-2 kcal per 100ml. Profilul nutritional final al cafelei este influentat de dimensiunea cestilor, de adaugarea laptelui, friscai, zaharului sau a indulcitorilor care pot conduce la cresterea continutului caloric.

Mai multe curiozitati despre cafea poti gasi si pe site-ul Asociatiei Romane a Cafelei.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului