"Mustul cu hrean, pe care il consum eu toamna, este preparat dupa o reteta a mea, are un gust extraordinar si se face in felul urmator... Peste mustul obtinut din struguri, capsunica se numeste soiul, am pus hrean dat prin blender. Se pune circa 250 de grame de hrean, la o damigeana de 25 de litri”, spune Irina Loghin, potrivit click.ro.
Cum se face mustul. Ce struguri trebuie sa alegi
Pentru a prepara cel mai bun must trebuie sa fii atent si la strugurii pe care ii folosesti, in primul rand. Acestia trebuie sa fie foarte bine copti, sa nu fie afectati de boli si sa ii folosesti atunci cand sunt proaspat culesi. Se spala bine strugurii, apoi boabele se culeg individual si se inlatura coditele.
Boabele se zdrobesc cu un zdrobitor special (daca sunt multe), fie cu mana. Dupa ce au fost zdrobite, boabele se preseaza bine pentru a iesi tot sucul din ele. Odata obtinut mustul, acesta trebuie tinut la frig, in camara sau in frigider, o zi sau doua, pana ce se limpezeste complet.
Mustul se pastreaza in sticle de sticla, curatate inainte foarte bine. Acstea se pun la caldura, in cuptor pentru 10 minute. Sticlele se vor scoate din cuptor doar in momentul in care se vor folosi, mai inainte de a se raci complet. Inainte de a pune mustul in sticle, acesta trebuie fiert. Pentru aceasta, se va lua o oala mare, in care se va pune apa, si o alta, mai mica, in care se va pune mustul.
Oala cu must se asaza in cea cu apa, pentru a nu intra in contact direct cu focul. Astfel, se fierbe timp de 15-20 de minute, la foc potrivit. In timpul fierberii, mustul va produce spuma, aceasta din urma trebuind a fi inlaturata incontinuu, cu o lingura de lemn.