Bauturi

#retete #iaurt #iaurt de casa #iaurtiera

Iaurt de casa, un preparat sanatos pentru familia ta

Iaurtul de casa se poate face in cateva ore sau de pe o zi pe alta, este sanatos si recomandat daca ai copii. Iaurtul de casa poate fi imbogatit cu ciocolata, cereale, fructe etc.

Cum faci iaurt de casa

Pentru a face iaurt de casa ai nevoie de lapte de vaca, de preferinta unul gras. Poti folosi lapte de tara sau chiar lapte pasteurizat din comert. Daca cumperi lapte din comert, evita-l pe cel degresat si foloste unul integral.

Pune laptele la fiert si lasa-l pana cand da in clocot. Stinge focul si asteapta ca laptele sa se raceasca. Inainte de a ajunge la temperatura camerei, cand este usor caldut, pune in lapte un iaurt mic si amesteca. In loc sa folosesti un iaurt din comert, poti cumpara o cultura de iaurt. Aceasta costa in jur de 20 lei, poate fi cultivata de pana la 20 de ori si obtii 1 litru de iaurt din ea.

Acopera cu o carpa curata compozitia si lasa laptele intr-o incapere la cald, peste noapte. Temperatura din camera trebuie sa fie cel putin de 35 grade Celsius si sa ramana constanta.

A doua zi poti sa pui iaurtul in frigider. Preparatul se va pastra proaspat pana in 3 zile. Este bine sa etichetezi borcanul pentru a sti cat timp sa consumi acest iaurt natural.

Alta reteta de iaurt de casa este pe baza de smantana si branza. Se fierbe laptele gras la foc mic, fara sa dea in clocot, pana se obtine o crusta la suprafata. Se face un amestec din branza de vaci, iaurt si smantana care se adauga in laptele inca cald. Vasul se acopera cu o carpa si se lasa la cald cateva ore, pana cand compozitia se prinde. Apoi noul iaurt de casa poate fi pus la frigider.

Iaurtiera

O alta modalitate de a face iaurt de casa este sa cumperi o iaurtiera. Acest aparat electrocasnic este potrivit in special pentru familiile cu copii. Aparatul contine mai multe doze pentru iaurt.

Iaurtul se face in aparat in circa 8-10 ore, conform instructiunilor din manual. Iaurtiera nu trebuie miscata cat timp se afla in functiune.

Din iaurtul de casa obtinut, pune deoparte o cantitate mica. Aceasta va putea fi folosita pentru a face din nou iaurt de casa.

Foto: proactiveinvestors.com.hk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare