Cozonac de Craciun

#cozonaci pufosi #retete cozonaci #secrete cozonac

5 secrete pentru cozonaci pufosi si gustosi

Cozonacii tantosi si pufosi sunt mandria oricarei gospodine si preparatul "vedeta" printre bucatele pregatite pentru Sarbatori. Insa acestia nu ies bine crescuti, rumeni si gustosi fara cateva secrete pe care cele mai pricepute gospodine le ascund in manecute in momentul in care se apuca de framantat si copt aceste delicii traditionale romanesti!

1. Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei

Ingredientele pentru cozonac - in special ouale si drojdia - trebuie scoase de seara de la frigider si tinute la temperatura camerei. Diferentele de temperatura dintre ingrediente pot interfera cu drojdia si pot impiedica aluatul sa creasca.

2. Drojdia nu se opareste cu lapte

Atunci cand prepari maiaua, care este partea esentiala a cozonacului, este foarte important sa nu pui laptele fierbinte, intrucat afecteaza actiunea drojdiei si da inapoi aluatul.

3. Faina trebuie cernuta de cateva ori

Cine nu are ciur sau sita, atunci sa isi cumpere rapid! Unul dintre cele mai bine pastrate secrete ale prepararii cozonacilor sunt legate de faina.

Indiferent ca este de foarte buna calitate sau special facuta pentru produse de patiserie, este obligatoriu sa cerni faina de vreo trei ori inainte de a te apuca sa o amesteci cu celelalte ingrediente. Bunicutele spun ca ajuta aluatul sa fie mai dens si cozonacul mai fraged.

4. Aluatul se framanta cel putin 30 de minute

Framantatul este, alaturi de maia si ingrediente proaspete, un element-cheie pentru cresterea aluatului si pentru obtinerea unui cozonac pufos. Cu cat framanti mai mult aluatul, cu atat cresti sansele ca acesta sa creasca mai mult, iar cozonacul sa aiba o textura frageda si pufoasa.

Bunicutele gosopodine si bucatarii priceputi recomanda framantarea aluatului pentru cel putin 30 de minute sau pana in momentul in care acesta se dezlipeste singur de pe maini.

5. Nu se deschide usa la cuptor in timpul coacerii

Un alt truc important de care trebuie sa tii cont atunci cand coci cozonacii este sa tii cuptorul inchis pe tot parcursul procesului de coacere sau macar in primele 20 de minute.

In primele minute de la intrarea in cuptor, procesul de crestere al aluatului continua, iar daca deschizi usa cuptorului si apar diferente de temperatura, exista riscul ca acestia sa "dea inapoi" si sa nu mai iasa crescuti si frumosi.

Sursa foto: Askgeorgie.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului